Oljepris
Clarkson Platou-sjef Peter M. Anker tror oljeprisen vil stige vesentlig. 13. januar kan ha vært prisbunnen, sier DNB-analytiker Torbjørn Kjus.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Oljeprisen har steget kraftig siden den ble notert til 46,59 dollar fatet for nordsjøolje 13. januar. Mandag ettermiddag lå prisen på 53,31 dollar fatet.
Meglersjef Peter M. Anker tror oljeprisen vil fortsette å styrke seg: – Akkurat nå er det et dramatisk bilde som avtegner seg innenfor olje- og offshorebransjene. Vår vurdering er at vi vil se en vesentlig styrking av oljeprisen i løpet av de nærmeste seks til 18 månedene, sier Platous mangeårige administrerende partner.
Han påpeker at fremvoksende økonomier som Kina og India øker sitt oljeforbruk, samtidig som reservene reduseres.
– Det er behov for å lete etter mer olje for at verdens energibehov skal dekkes i årene fremover, sier Anker.
Effektivisering
Oljeprisfallet fører til at utbygging av nye oljefelt utsettes samtidig som leteboringen reduseres. Dette mener Anker er en forbigående tilstand. Han tror kostnadskuttene vil føre til en gradvis effektivisering av oljeindustrien og bidra til at nye felt kan oppnå lønnsomhet ved lavere oljepris enn før:
– Vi vil se at det utvikles nye og mer kostnadseffektive prosesser som reduserer investeringsbehovet og senker minimumsprisen oljeselskapene trenger for å kunne forsvare utbygging av nye felt.
Anker får støtte fra oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets, som forutså vinterens oljeprisfall.
– Oljeselskapene får bedre kontantstrøm, kan kutte kostnader og bedre marginene. Det er en stor sjanse for at 13. januar blir stående som det laveste punktet i nedturen. Da lå et fat nordsjøolje på 46,60 per fat, sier Kjus.
Han advarer likevel mot å tro at industrien nå kan puste lettet ut.
– Vi er ikke ferdig med jobbkutt selv om oljeprisen stiger. Hvorfor skal det hjelpe med 70 dollar fatet når vi kommer fra et nivå på 110 dollar? Alle som leverer inn til oljeindustrien må finne seg i mer smerte i 2015 og 2016, sier Kjus, som spår en snittpris på oljeprisen på 65 dollar fatet i 2015.
Amerikanske ConocoPhillips annonserte investeringskutt på 20 prosent i desember. I forrige uke kom selskapet med kutt på 33 prosent. Også andre selskaper, som Chevron, har kuttet investeringene. Fredag ventes Statoil å kutte sine investeringsplaner.
– På det globale markedet ser vi ekstremt store kutt i investeringene, sier Kjus.
Masse olje
Antall rigger som henter opp olje i USA falt kraftig i forrige uke, viser tall fra tjenesteselskapet Baker Hughes. Oljeprisen har falt kraftig etter at Opec (kartellet av oljeeksporterende land) i november valgte å ikke kutte i produksjonen. Det ble tolket som at Opec, med Saudi-Arabia i spissen, ikke ønsket å gi fra seg markedsandeler til skiferoljeprodusentene i USA.
– Markedet tolker det slik at investeringen i nye brønner reduseres. Vi har allerede sett at en del av de større selskapene skrinlegger investeringsplaner og reduserer aktiviteten, sier aksjeanalytiker Christian Yggeseth i meglerhuset Arctic Securities, og legger til:
– Det er fortsatt mye olje der ute.
Meglerhuset Platou har mange kunder blant riggselskaper og offshore serviceskipsrederier.
Platou-sjef Peter M. Anker tror på en vesentlig styrking av oljeprisen i løpet av de nærmeste seks til 18 månedene. Foto: Thomas T. Kleiven
– Vi vil jobbe sammen med dem for å møte disse utfordringene, sier Anker om effektene av oljeprisfallet på industrien.
Han mener enkelte selskaper vil ha behov for å hente inn mer kapital, enten for å sikre dagens balanse eller for å kunne ekspandere.
– For det er jo faktisk sånn at dårlige markeder også byr på spennende muligheter, ikke minst innen oppkjøp og fusjoner, sier Anker.
Sårbare
På fredag inviterer Statoils ledelse til den årlige kapitalmarkedsdagen i London, samt offentliggjøring av regnskapet for fjerde kvartal. I løpet av få timer mandag var plutselig Statoil 20 milliarder kroner mer verdt. Statoil-aksjen steg 5,1 prosent på Oslo Børs.
– Statoil er spesielt utsatt for lave oljepriser. Selskapet har mange modne felt i Nordsjøen med høye produksjonskostnader, som gjør de sårbare, sier oljeanalytiker Dominic Haywood i konsulentselskapet Energy Aspects i London.
Prisene vil svinge helt fra 30 dollar fatet til 100 dollar fatet i år på grunn av usikkerheten, ifølge Haywood. De siste tre ukene har det vært en svak oppgang i oljeprisen.
– Det er for tidlig å konkludere om bunnen er nådd. Jeg tror prisoppgangen skyldes riggstatistikken fra USA før helgen, sier Christian Yggeseth i Arctic Securities.
Les hele avisen her.
No comments:
Post a Comment