Thursday, February 26, 2015

The poor rescues tobacco giant – Aftenposten

The poor rescues tobacco giant – Aftenposten

Verdens nest største tobakksprodusent, British American Tobacco, økte overskuddet i fjor med 4,4 prosent selv om det globale sigarettsalget falt med 1,4 prosent.

Det er sigarettrøykerne i Øst-Europa, Midtøsten og Afrika som berger overskuddet. Her økte volumet (antallet solgte sigaretter) med 0,3 prosent, inntektene med 6,6 prosent og driftsoverskuddet med 9,1 prosent.

Tobakksgiganten fikk et driftsoverskudd på 255 millioner pund (3 mrd. kroner). Over halvparten av dette overskuddet – 135 millioner pund (1,6 mrd. kroner) kommer fra sigarettsalget i disse tre regionene.

Færre røykere, sterkere pund

Resultatet var litt svakere enn analytikerne ventet. En kombinasjon av færre røykere og sterkere britiske pund reduserte det globale salget, skriver nyhetsbyrået Reuters.

British American Tobacco selger kjente sigarettmerker som Dunhill og Lucky Strike i over 200 land. Den totale omsetningen globalt falt med 8,4 prosent til 13,97 milliarder pund (ca. 165 mrd. kroner). Det var bedre enn analytikerne ventet.

Tobakksindustrien i hele verden presses fra mange kanter – helsebevisste forbrukere, mindre pengebruk blant forbrukere i mange land, høyere tobakksavgifter og konkurranse fra smugling, kopiprodukter og de nye elektroniske sigarettene.

Selskapet er likevel nøye med å påpeke at de i fjor var mindre hardt rammet av fallet i sigarettsalget. Mens British Americans globale salg av 667 milliarder sigaretter var 1,4 prosent lavere enn året før, falt det samlede sigarettsalget på verdensmarkedet med 2,5 prosent.

Toppsjefen Nicandro Durante sier selskapet regner med et vanskelig handelsklima også i år og at utviklingen i valutakursene kommer til å ha betydelig virkning for selskapet.

Aksjonærene får betalt

Til tross for fallende salg og tøffere konkurranseklima, har aksjekursen i British American Tobacco i likhet med andre tobakksaksjer, steget betydelig det siste året. Ved børssluttet i New York onsdag hadde aksjekursen steget 10,2 prosent på ett år.

Tobakksgigantene vet å betale aksjonærene godt. British American foreslår å øke utbyttet med 4 prosent til 1,48 pund (kr 17,40) pr. aksje.

I likhet med konkurrentene bruker det britisk-amerikanske tobakksselskapet store summer årlig på å utvikle alternativ bruk av tobakken som er ment å være mindre helseskadelig enn å brenne og røyke den.

Selskapet regner med å teste ut de første nye tobakksproduktene mot slutten av dette året og i større målestokk neste år.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment