Sunday, April 26, 2015

9 things to check in your tax return – Aftenposten

Hver søndag får du råd om personlig økonomi i Aftenpostens Økonomi & Karriere.

 

Nylig meldte NRK at at mange hundre tusen nordmenn fortsatt ikke har åpnet selvangivelsen sin. Det kan bety at du går glipp av fradrag.

- Selv om selvangivelsen kommer ferdig utfylt, så er det viktig å sjekke at alt stemmer. Du kan spare mye penger på å få med alle fradragene du har rett på. Mange venter med å levere selvangivelsen sin til siste liten, men jo nærmere fristen kommer, jo vanskeligere blir det også å få hjelp, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Dnb.

- For å kontrollere at opplysningene er korrekte og fullstendige trenger du lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver, årsoppgaver fra banker og annen relevant dokumentasjon. Alt dette har du fått tilsendt, enten per post, i nettbanken din eller du finner det her.

For å finne ut av hvilke fradrag du har krav på, kan du fylle ut fradragsveilederen som du finner på skatteetatens hjemmesider.

Ny livssituasjon? Ekstra viktig å ta en sjekk

Hvilke fradrag du har krav på avhenger mye av livssituasjon.

- Har du nettopp fått barn, er nyskilt, blitt pensjonist, kjøpt bolig, hytte eller bil, flyttet lenger unna jobben osv er det ekstra viktig å være påpasselig, sier Sandmæl.

1. Flere fradrag for foreldre

Har du barn har du rett på foreldrefradrag som f eks barnehage, SFO eller dagmamma. Fradrag gis for kostnader som er pådratt med inntil 25.000 kroner for første barn. Deretter et tillegg for 15.000 kroner per barn. Du kan få fradrag for den ekstra kjøringen til barnehage, SFO eller dagmamma fordi det er en omvei i forhold til jobben. Fradrag er 1,50 kroner per kilometer.

2. Du kan få fradrag for lang reisevei

Er det mer enn to mil til jobben kan du få reisefradrag. Reiseveien regnes som antall kilometer den korteste veien uavhengig av hvilken vei du kjører, hvilket transportmiddel du bruker eller om du sitter på med andre. Hvis du overnatter et annet sted enn hjemme på grunn av jobb, kan du få fradrag for merkostnader til kost og losji og til reise til og fra hjemmet.

3. Samboere lignes hver for seg

Som gift lignes man sammen, men samboere liknes hver for seg. Boliglånet og rentene føres opp på den som er hovedlånetaker, dere må derfor manuelt dele gjeld og gjeldsrenter. Har dere kjøpt bolig sammen bør dere også sjekke om likningen er fordelt riktig i henhold til eierbrøk.

4. Har du kjøpt bolig?

Har du nettopp kjøpt bolig bør du sjekke om eiendommen er innberettet med likningsverdi på selvangivelsen og om den er riktig. Her kan man bruke boligkalkulatoren på skatteetaten.no for å sjekke. Lånegebyret kan trekkes fra, sjekk at det er riktig utfylt.

Har du refinansiert boliglånet, kan du kreve fradrag for tinglysningsgebyr og takst.

5. Skilt/separert i fjor?

Ble du skilt eller separert før utgangen av inntektsåret, skal du lignes i skatteklasse 1.

Særfradraget gis til den som har rett til utvidet barnetrygd hos NAV.

Har en rett til halvt utvidet barnetrygd fordi barnet bor fast hos begge foreldrene, gis det et halvt særfradrag til hver av foreldrene. Foreldrefradraget gis til den som barnet har bodd sammen med største delen av året.

Hvis dere ønsker å endre den ferdigutfylte verdien, må begge endre sine selvangivelser.

Ved flere barn der foreldrene beholder eneomsorgen for minst ett av dem, kan begge ha krav på foreldrefradrag.

Hvis skiftet mellom ektefellene ikke er gjennomført før årsskiftet vil skattekontoret normalt godta den fordelingen av gjeld og eiendeler som er gjort i selvangivelsene. Er skiftet gjennomført tas normalt eiendeler og gjeld med på selvangivelsen til eier og den som har ansvar for gjelden etter skiftet. Gjeldsrenter fordeles normalt likt for skilsmisseåret frem til et eventuelt skifte dersom begge har vært ansvarlig for gjelden.

6. Fradrag for gaver/gevinst

Har du gitt gaver til frivillige «godkjente» organisasjoner, har du krav på fradrag. Pengebeløpet må utgjøre minst 500 kroner per organisasjon i løpet av året. Du kan maksimalt trekke fra 16.800 kroner.

Arveavgiften ble fjernet fra og med 2014. Selv om du ikke lenger trenger å sende inn arve- eller gavemelding skal du oppføre gaven/arven hvis det var over 100.000 kroner. Dette er ikke for skattehensyn, men for at skatteetaten skal vite hvor pengene du har fått stammer fra. Samme gjelder for skattefrie spillegevinster.

7. Solgt aksjer?

Har du solgt aksjer med tap kan du trekke fra 27 prosent, har du fått en gevinst skal du betale 27 prosent av gevinsten.

8. Skatt og fradrag for utleie av bolig

Hvis du leier ut hele eller en større del av boligen din, og utleieinntektene overstiger 20.000 kroner, blir alle utleieinntektene fra boligen i løpet av året skattepliktige. Med "større del" menes at utleieverdien av den delen du leier ut er høyere enn utleieverdien av den delen du selv bruker til egen bolig.

Er du i tvil om leieinntektene er skattefrie, bør du oppgi disse inntektene på et vedlagt ark i selvangivelsen og begrunne hvorfor de er skattefrie. Du bør ikke fylle de inn i selve selvangivelsen hvis du er i tvil.

Dersom utleieinntektene ikke er skattefrie må du fylle ut skjema RF-1189.

Husk å få med de fradragene du har krav på. Her har du eksempler på noen utgifter du kan føre som fradrag:

• Vedlikehold

• Kommunale utgifter

• Forsikring

• Festeavgift

• Annonsering av boligen

• Eiendomsskatt

• Møbelslitasje

• Reiser ifm visning

• Lys og varme (dersom inkludert i leien)

Vedlikeholdsutgifter kan fradragsføres mot leieinntektene i post 2.8.2. Eksempel på vedlikehold kan være å skifte ut gamle vinduer eller male huset. En påkostning derimot kan ikke trekkes fra i leieinntektene. Eksempel på en påkostning kan være å bygge en ny terasse, eller legge parkett hvor det har vært teppe. Det kan være vanskelig å skille hva vedlikehold er kontra påkostning, men tenk deg at vedlikehold skal bringe boligen tilbake til opprinnelig standard, mens en påkostning er arbeid som hever boligens verdi.

Leier du ut møblert avhenger fradraget av om det er et kortsiktig eller langsiktig leieforhold. Er det et kortsiktig leieforhold kan du trekke fra 15 prosent av brutto leieinntekt. Er leieforholdet over 3 år kan du trekke fra 15 prosent av møblenes verdi som fradrag.

9. Har du noen skattefrie frynsegoder?

Sjekk om det er oppført noen frynsegoder som er skattefrie. Du kan også få ned beløpet på reise-, og bil og andre godtgjørelser. Sjekk også skattepliktig fordel av mobil.

Avis som er dekket av arbeidsgiver er i utgangspunktet skattepliktig. Men har du en jobb hvor du har et spesielt behov for informasjon (f.eks. journalister) og får flere aviser gratis, skal fordelsbeskatningen begrenses til ett avisabonnement. Beløpet på kjøregodtgjørelsen du får kan reduseres eller fjernes helt ved å levere kjørebok på det du har kjørt i arbeid.

Stryk ut summen der du kan argumentere for at du ikke skal skatte, og skriv en utfyllende forklaring til endringene i post 5.0

Du trenger ikke gjøre noe…

- Er alt riktig trenger du ikke gjøre noe, du trenger ikke levere. Men, har du endringer er fristen for å levere selvangivelsen 30. april. Husk at du kan endre på selvangivelsen helt frem til fristen, råder Sandmæl.

Vil du holde deg oppdatert innen økonomi? Følg Aftenposten Økonomi på Facebook og Twitter.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment