Thursday, April 23, 2015

Siv Jensen warning is appropriate – Aftenposten

I går holdt finansminister Siv Jensen samråd med norske økonomer om faren for at det opphetede boligmarkedet og den vedvarende økningen i privatpersoners gjeld kan gjøre norsk økonomi mer ustabil. Hun advarer om at høy gjeld kan bli vanskelig å håndtere for mange den dagen det er slutt på rekordlave renter. Det gjelder særlig hvis situasjonen i næringslivet og arbeidsmarkedet samtidig skulle forverre seg.

Dette kan virke som et svært pessimistisk syn. Prognosene både fra Statistisk sentralbyrå og Norges Bank spår et kortvarig og nokså udramatisk tilbakeslag i norsk økonomi, tross oljeprisfall og nedgang i investeringene i oljesektoren.

For mange nordmenn, ikke minst ungdom som kjøper bolig for første gang, kan det fortone seg som om den største risikoen de står overfor, er at boligen de ønsker seg, blir mer uoppnåelig hvis de ikke handler før prisene stiger ytterligere.

Vi mener likevel at det er riktig av finansministeren å advare. Og ordene bør følges av handling.

ARBEIDET FOR å gjøre økonomien robust ved økonomiske tilbakeslag kan ikke ta for gitt den utviklingen som nå fremstår som mest sannsynlig, men må bygge på en analyse av hvilke farer som lurer.

En lang periode med svært lave renter kan friste både husholdninger og bedrifter til å ta opp lån i et omfang som mange kan komme til å angre på hvis tidene skulle skifte.

Listen av land som har vært gjennom perioder med fall i boligprisene begynner å bli lang.

Det er ikke ofte banker får store tap på sine boliglån. Men høy gjeld forsterker gjerne tendensen til at mange husholdninger kutter forbruket ved økonomiske tilbakeslag eller uventede renteøkninger. Dermed forsterkes den økonomiske nedturen. I neste runde kan bankene få store tap på lån til næringslivet og til kjøp av næringseiendom.

Det tjener Siv Jensen til ære at hun har bedt Finanstilsynet om råd om strengere regulering av bankenes utlån på tross for at hun både før og rett etter valget i 2013 syntes mest opptatt av å gjøre det lettere å få lån, i første rekke for ungdommen.

Finansministeren har nå sendt forslagene fra Finanstilsynet på høring. Det er bra. Men det er høyst usikkert hvor langt de rekker. Siv Jensen svikter når hun avskriver en tilstramming av boligbeskatningen – som må være gradvis.

DET INTERNASJONALE PENGEFONDET, IMF, la i forrige uke frem en rapport hvor det ble pekt på at lave renter og pengetrykking er med å blåse opp prisene på aksjer og i noen land også boliger. Det øker faren bobler som til slutt kan sprekke. Lignende mekanismer gjør seg gjeldende hos oss.

Det er også verdt å merke seg at IMF peker på at bankvirksomhet nå er en svært internasjonal næring, både på utlåns- og innlånssiden. Dermed er det økt fare for at problemer i ett land lett kan spre seg.

De siste tiårene har lært oss at finansielle kriser kommer tilbake i stadig nye former. Kanskje vil vi være heldige også ved neste korsvei. Men sikre kan vi langt fra være.

Norske husholdningers gjeld ligger på verdenstoppen – og fortsetter å vokse, ikke minst som følge av økende boligpriser. Det er på tide med grep for å gjøre norsk økonomi mindre sårbar.

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment