Thursday, April 30, 2015

Unemployment over 4 percent for the first time in nine years – Aftenposten

Ledigheten steg med 3000 personer fra januar til februar, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag formiddag.

Dermed er ledigheten oppe i 4,1 prosent. Det er første gang siden desember 2005 at ledigheten er over fire prosent i SSB-tallene.

Samtidig sank sysselsettingen med 11.000 personer fra januar. At ledigheten steg mindre enn dette, betyr at rundt 8000 personer trakk seg ut av arbeidsmarkedet.

Uten at mange trakk seg ut, ville ledigeheten steget enda mer.

Siste året

Siden februar i fjor har ledigheten steget med 19.000 personer i SSBs målinger. Over det samme året har sysselsettingen steget med 23.000 personer.

Dette betyr at mange nye har meldt seg i arbeidsmarkedet det siste året, og at mange nye har fått seg jobb.  Men det har ikke vært nok jobber til å sysselsette alle.

To målinger

Ledigheten i Norge blir målt på to måter. SSB spør et utvalg personer om deres tilknytning til arbeidsmarkedet og lager nasjonale tall på grunnlag av dette.

Arbeids- og velferdsetaten Nav teller ledige personer som har registeret seg hos dem, samt personer på arbeidsmarkedstiltak.

Nav-tallene fanger ikke opp ledige som ikke har registrert seg, og viser dermed normalt lavere ledighet enn SSB-tallene. Nav kommer med tall for april mandag 4. mai.

Verre enn anslått

Meglerhuset DNB Markets viser i en kommentar til at Norges Bank (NB) i mars anslo et gjennomsnittsnivå på 4 prosent for ledigheten i 2015, målt ved SSBs metode.

«Dagens tall indikerer en raskere forverring av arbeidsmarkedet enn NB har lagt til grunn i sine anslag, og er dermed et argument i favør av rentekutt», skriver DNB Markets.

Men DNB minner samtidig om at månedstallene svinger mye, og at Norges Bank legger mer vekt på Nav-tallene for registrerte ledige som kommer mandag.

Handelsbanken legger vekt på det samme i en kommentar. Bankens analytikere skriver at ledighetstallene styrker deres spådom om at det blir et nytt rentekutt fra Norges Bank på rentemøtet 6. mai.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

Publisert:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment