Sunday, June 28, 2015

The Prime Minister will have shut Greek banks Monday – E24

I en TV-tale til det greske folk i halv åtte-tiden norsk tid søndag sa Tsipras at regjeringen ønsker at de greske bankene skal holde stengt i morgen.

I talen sa han at den greske sentralbanken har sendt ut råd til de greske bankene om å holde stengt.

Videre manet statsministeren til ro, og forsikret at grekernes sparepenger var sikre. Han sa også at lønninger og pensjonsutbetalinger skulle gå som normalt.

På ferie i Hellas? Rammet av krisen i landet? Ta kontakt med våre journalister

Statsministeren la også skylden på Den europeiske sentralbanken ESB, som i helgen opprettholdt men ikke økte nødfinansieringen av greske banker.

Tsipras bekreftet også ryktene om såkalt kapitalkontroll – begrensninger på hvor mye penger den enkelte kan ta ut eller flytte fra greske banker.

<b>SJEFØKONOM</b>: Steinar Juel i Nordea.
SJEFØKONOM: Steinar Juel i Nordea.

The Guardians korrespondent i Athen melder søndag kveld at maksgrensen grekerne får ta ut når bankene åpner igjen, vil være på 60 euro – vel 522 norske kroner. 

Hun melder også at bankene åpner først 7. juli, to dager etter den bebudede folkeavstemningen.

Ifølge Reuters, som også nevner maksgrensen som 60 euro, slipper utlendinger å forholde seg til disse nasjonale begrensningene. Utenlandske kortinnehavere får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter, ifølge en ikke-navngitt kilde.

Men det advares mot tomme minibanker…

<b>60 EURO:</b> Korrespondent Helena Smith i the Guardian twitrer at maksuttaket i greske banker blir på 60 euro - 522 kroner.
60 EURO: Korrespondent Helena Smith i the Guardian twitrer at maksuttaket i greske banker blir på 60 euro – 522 kroner.

Foreløpig er hverken maksuttakgrensen eller åpningsdatoen bekreftet av offisielle kilder, men også Reuters melder at bankene holdes stengt i seks dager, til den 7.

Til Hellas? Ta med euro

– Dette er ikke veldig overraskende, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til E24 når det gjelder bankstengningen og innføringen av kapitalkontroll.

– Det er ikke overraskende fordi Den europeiske sentralbanken ikke økte rammen for likviditet, og da var det bare et spørsmål om tid før rammen de greske bankene har var blitt oppbrukt, utdyper han.

– De har ikke nok euro nå, og det blir ikke noe bedre. Dette er bare å trå vannet, mener han.

No comments:

Post a Comment