Friday, May 27, 2016

4 Things You Should Know About Telenor hearing – Aftenposten





1. Hva er Vimpelcom-saken?

Telenors deleide datterselskap, Vimpelcom, vedtok tidligere i år en foretaksbot på 6 milliarder kroner for korrupsjon i Usbekistan. Selskapet har innrømmet å ha bestukket datteren til presidenten for å få tilgang til telelisenser i landet. Ifølge forliket Vimpelcom inngikk med amerikanske myndigheter, har Vimpelcom betalt store pengesummer til et postkasseselskap i et skatteparadis, som kontrolleres av presidentdatteren Gulnara Karimova.

Flere sentrale Telenor-ledere ble varslet om disse mistenkelige transaksjonene. Telenor fikk i en ekstern gjennomgang gjort av Deloitte sterk kritikk for håndteringen av bekymringsmeldingene om korrupsjon i datterselskapet.

2. Hvorfor holder Stortinget høring om saken?

Stortingets kontrollkomité holdt høring angående saken i mai i fjor etter at det i 2014 kom frem at Vimpelcom var mistenkt for korrupsjon i Usbekistan. Komiteen ga da Telenor kritikk for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

30.oktober i fjor avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser, etter å ha fått ny informasjon som hun mente Telenor burde gitt både henne og Stortinget på et tidligere tidspunkt.

Et par dager senere innrømmet tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at han holdt tilbake informasjon om saken under høringen i Stortinget.

Konrollkomiteen besluttet å kalle inn til ny høring i desember i fjor, men høringen ble utsatt ettersom Riksadvokaten mente den kunne skade norske og internasjonale myndigheters etterforskning av saken.

Komiteen har nå fått klarsignal fra Riksadvokaten til å holde høringen. Komiteen ønsker å få svar på hva næringsdepartementet som Telenors største aksjeeier til en hver tid visste om Vimpelcom-saken, hva departementet mente om saken, og hvordan dette ble formidlet til Telenor.





3. Hvorfor er høringen så omstridt?

Komiteen er blitt kraftig kritisert for å gå ut over mandatet sitt og løpe i beina til Økokrim når den blant annet kaller inn den korrupsjonsmistenkte tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder til høringen.

Komiteen innstilte enstemmig på å avholde høring, men nestleder i komiteen, Michael Tetzchner (H), har også vært kritisk til at komieen innkalte et så bredt spekter av tidligere Telenor-topper.

De siste dagene har et helt kobbel av finans-og næringslivstopper gått ut i Dagens Næringsliv og sagt de mener høringen bør innstilles og at de selv aldri ville stilt til stortingshøring.

4. Hvem stiller i høringen?

De innkalte har ingen plikt til å stille til høring i Stortinget. Tidligere styremedlem for Telenor i Vimpelcom, Ole Bjørn Sjulstad, var førstemann som denne uken takket nei til å stille.

Onsdag skrev DN at hverken tidligere finansdirektør i Telenor, Richard Olav Aa, eller tidligere juridisk direktør Pål Wien Esbepen stiller i høringen. De to ble midlertidig suspendert fra sine stillinger før jul i for, og trakk seg fra Telenor rett før granskningsrapporten til Deloitte ble fremlagt 29.april.

Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, og tidligere styreleder Svein Aaser kommer. Det samme gjør den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder.

Også Telenor-sjef Sigve Brekke og selskapets nye styreleder, Gunn Wærsted stiller. Det samme gjør tidligere og nåværende næringsminister, Trond Giske (Ap) og Monica Mæland. Også to granskere fra Deloitte møteri høringen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment