Tuesday, May 17, 2016

The crown is stronger and oil prices approaching $ 50 a barrel – Aftenposten



Etter en dyster periode for norsk økonomi ser pilene ut til å peke i riktig retning igjen.

Rett før Norge tok pinse- og 17. mai-fri så ble den norske kronen verd mer enn den svenske kronen. Slik har det ikke vært siden 4. desember i fjor.

Samtidig er oljeprisen på vei oppover. Prisen på et fat nordsjøolje ligger på nasjonaldagen rundt 49 dollar fatet. På et tidspunkt lå prisen på 49,47 dollar.

- 70 dollar om to år

Sist prisen for nordsjøolje lå over 50 dollar var 3. november i fjor, og siden den dagen har oljeprisen vært på et lavere nivå enn det er i dag.

- Og vi tror at oljeprisen skal videre opp. Vi ser for oss at den vil ligge på 70 dollar fatet et par år frem i tid. Så tror vi også kronekursen vil styrke seg mot euroen, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets til Aftenposten.

Norske kronen slår tilbake

Den norske kronen har også de siste månedene styrket seg mot andre valutaer, etter å ha fått juling på markedet en stund.



Målt opp mot euroen ligger den norske kronen nå på samme nivå som den gjorde i månedsskiftet november/desember i fjor, ifølge Norges Bank midtkurs, det vil si midtpunktet mellom kjøps- og salgskursen i interbankmarkedet.

Nå ligger euroen på 9,27 kroner. Dørum spår at euroen vil koste 8,80 kroner om ett år.

Ifølge Norges Bank så var 100 svenske kroner verd 99,35 norske kroner fredag.

- Det er for tiden veldig nær sammenheng mellom oljeprisen og kronekursen. Den sammenhengen handler delvis om at høyere oljepris gjør Norge rikere som nasjon og gir oss større overskudd på handelsbalansen. Under normale omstendigheter vil det tilsi en sterkere valuta, forklarer Dørum.

Videre mener Dørum at den lave kronen har kommet etter at utenlandske investorer er blitt bekymret for norsk økonomi.

- De holdt seg nok unna fordi de fryktet at norsk økonomi ville kjøres i grøften av den lave oljeprisen, og holdt seg unna kroner av den grunn. Når oljeprisen nå er på vei opp forsvinner den frykten, sier Dørum.

Ikke bare positivt for arbeidsplasser

Men selv om dette tyder på at det går bedre med norsk økonomi, er ikke en sterkere krone nødvendigvis gode nyheter.

Den svake kronen har blant annet ført til at industrien har hatt bedre forutsetninger for inntjening i det som er en mørk periode for norsk økonomi. Dette fordi at norske varer blir billigere i utlandet.

Men for deg som skal til utlandet på ferie i nær fremtid, kan det jo gi grunn til å smile.

- Dette handler jo om feriereiser mot arbeidsplasser. For alle nordmenn som skal feriere er sterk krone fint. Siste årene ser vi tydelig på trafikken at det er blitt dyrere å reise utenlands. Dermed har veksten avtatt, sier Dørum.

Samtidig har dette ført til at det er blitt billigere å reise til Norge.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment