Sunday, May 15, 2016

Reitan cuts cordons practices in Rema stores – Aftenposten



Fra og med 17.mai avslutter REMA 1000 bruk av sperrebånd på søndager i sine butikker, og holder kun søndagsåpent i turistkommuner, og for butikker som har salgsareal på 100 kvm.

- Vi ønsker ikke å drive ulovlig. Vi har bare tolket regelverket slik våre konkurrenter har gjort i mange år. At Norgesgruppen nå stenger og bygger om flere av sine Kiwi og Joker-butikker, ser vi på som en innrømmelse, og endelig en faktisk vilje til å følge loven, selv om våre undersøkelser i dag viser fortsatt ett titalls brudd på denne loven sier Jan Frode Johansen, administrerende direktør i REMA Franchise, i en pressemelding.

Det har vært stor oppmerksomhet om søndagsåpne butikker den siste tiden.  Søndagskonflikten har rast for fullt etter at Rema 1000 i januar anmeldte 120 av konkurrentenes butikker for å bryte loven.

Les også

Fortsatte å holde åpent

Politiet henla alle anmeldelsene. Da svarte Rema med også å åpne en rekke av sine butikker på søndager, men med sperrebånd for å markere de 100 kvadratmeterne som er høyeste tillatte salgsareal.

Samtidig har Rema påpekt at et åttitalls butikker til konkurrenten fortsetter å holde åpent til tross for at Norgesgruppen har sagt at den skal følge lovverket – til punkt og prikke.

Gemytter er kommet i kok

- Det er veldig rart at dette sinnet ikke har kommet fram før vi i REMA 1000 begynte med sperrebånd. I mange år har Joker, Kiwi, Bunnpris og flere konkurrenter tolket regelverket dithen at det holder med en plakat eller noen oppstilte handlevogner som avgrensing av en søndagsbutikk. Eller rett og slett holde hele butikken åpen på en søndag – selv om den er 1000 kvadratmeter, ikke 100. Dette har vi sett oss lei på, for søndagsmarkedet har ekspandert kraftig på ulovlig virksomhet, og vi er nødt til å sørge for at vi alle har like konkurransevilkår, sier Johansen.

Ville ikke være med

REMA 1000 skriver i pressemeldingen at gruppen ikke ønsket å være med på den såkalte Søndagsplakaten der Norgesgruppen og deres bransjeorganisasjon Virke, samt Coop og Bunnpris satte seg ned med Handel og Kontor og laget forslag til regelverk som hele bransjen skulle følge.





Justisministeren sur på søndagsåpningen

Kranglingen om de søndagsåpne matbutikkene ble forleden flyttet helt inn i Stortinget. Tre politikere stilte spørsmål til ministerne.
Justisminister Anders Anundsen (Frp) reagerte på at enkeltkjeder på egen hånd forsøker å endre regelverket om søndagsåpne butikker.

- Det er en forskjell på den situasjonen vi opplever nå og den vi har opplevd tidligere, der det tidligere var sporadiske brudd. Nå ser vi konturene av et mer systematisk arbeid for å undergrave en lov som er vedtatt av dette hus og som politiet også er satt til å håndheve, sa statsråden under en spørretime.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til NTB søndag kveld at hun er glad over at de arge konkurrentene nå innfinner seg etter lovverket. Hun møtte både representanter for Rema 1000 og Norgesgruppen i forrige uke.

– Det er veldig gode signaler fra Rema og også fra Norgesgruppen der de har lyttet og hvor begge nå sier at de vil følge loven. Da forventer jeg at de vil gjøre det, sier Helleland.

Krangel mellom kjedene

Siden Rema 1000 anmeldte sine konkurrenter for ulovlig søndagsåpent i vinter, har diskusjonen gått om hva som er lov å holde åpent på søndager. Rema mener konkurrentene aktivt bryter loven, ved blant annet å holde åpent for store butikker, hente varer fra andre deler av butikken, ikke ha fastmonterte vegger eller egen inngang.

Norgesgruppen, som kontrollerer kjedene Joker, Meny, Kiwi og Spar, innrømmer at de ikke har hatt helt kontroll på alle de søndagsåpne butikkene, men at de har satt i gang en rydderunde. Foreløpig har det resultert i at seks butikker er midlertidig stengt på søndager og 11 gjør bygningsmessige endringer.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment