Thursday, May 26, 2016

Analyst about Seadrill: – Seadrill shares fate is in the creditors’ hands – E24

Seadrill har et problem. Eller rettere sagt tre.

1) Oljeselskapene er ikke særlig lystne på å leie selskaper borerigger og boreskip.

2) Gamle og gullkantede utleieavtaler er i ferd med å løpe ut.

3) Selskapets gigantgjeld og byggeforpliktelser på i alt 114 milliarder norske kroner nærmer seg ubønnhørlig.

Derfor kommer et bedre resultat enn forventet i første kvartal og utsikter til et noe bedre resultat enn tidligere ventet i andre kvartal i andre rekke når markedet vurderer Seadrill-aksjen.

For kvartalsregnskapet som ble offentliggjort torsdag morgen bød ikke på nyheter om Seadrills pågående arbeid med en refinansiering av selskapet. Styret skriver i rapporten at de regner med å presentere en ny finansieringsplan før nyttår.

Det er utfallet av denne prosessen som vil avhenge utsiktene for Seadrill-aksjen.

– Skjebnen i kreditorenes hender

Senioranalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets skriver i en oppdatering etter tallene at aksjen vil være utsatt for juling frem til finansieringsløsningen er klar, og at hun anser aksjen som en opsjon.

– Aksjens skjebne er i kreditorenes hender, skriver hun.

– Hvordan tror du finansieringsløsningen vil se ut?

– Vi mener at det kommer til å bli en kompleks avtale, men det er vanskelig å se at ikke et betydelig tilskudd av ny egenkapital vil bli en del av den, sier Kvernland til E24.

Og jo lavere Seadrill må sette prisen for den nye egenkapitalen, jo lavere blir verdien av dagens Seadrill-aksjer.

114 milliarder i gjeld

E24 har sett nærmere på omfanget og detaljene i Seadrills berg av milliardgjeld og forpliktelser i regnskapet som ble gjort opp per 31. mars i år.

Den totale gjelden var da på 10.592 millioner dollar.

Av denne gjelden forfaller 1.314 millioner dollar frem til 31. mars neste år. I de påfølgende 12 månedene forfaller nye 3.534 millioner dollar.

 <p><b>DYSTRE UTSIKTER:</b>  Senioranalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets  fotografert foran Julian Opies «Hugue,  investor».</p>

DYSTRE UTSIKTER: Senioranalytiker Janne Kvernland i Nordea Markets fotografert foran Julian Opies «Hugue, investor».

I de to påfølgende 12-månedersperiodene forfaller henholdsvis 2.514 og 2.651 millioner dollar.

Først i 2020 er det verste av låneforfallene over. De siste 579 millioner dollarene i låneforfall skal betales mellom 1. april 2020 og 31. mars 2021.

I tillegg har Seadrill bestilt ni borerigger og fire boreskip som er under bygging. Selskapet har allerede forhandlet seg frem til å skyve leveringene av disse frem i tid, men mange skal etter dagens avtaler leveres allerede neste år.

Seadrill har allerede betalt inn 977 millioner dollar for riggene, men det gjenstår å betale 4.094 millioner dollar ved levering av riggene.

Ifølge regnskapet for første kvartal skal 2.375 million dollar betales neste år. I 2018 skal nye 1.193 millioner dollar betales, mens verftene som bygger enhetene skal ha 526 millioner dollar i 2019.

I sum utgjør Seadrills samlede gjeld og byggeforpliktelser 114 milliarder norske kroner, når pengene Seadrill har i banken er trukket fra!

Samtidig er Seadrills løpende resultater på vei ned. Selv om brutto driftsresultat (EBITDA) på 528 millioner dollar i første kvartal var vesentlig bedre enn det analytikerne hadde spådd, var det 41 prosent lavere enn de 901 millioner dollarene de oppnådde i fjor.

I andre kvartal regner selskapet med at brutto driftsresultat vil falle til 510 millioner dollar.

Kontrakter løper ut

En viktig grunn til at overskuddene faller er at de gamle gullkantede leieavtalene for selskapet borerigger og boreskip som ble inngått før oljeprisfallet startet i 2014, gradvis har løpt ut.

Og flere kontrakter er i ferd med å løpe ut.

Seadrills egen flåteoversikt ved utgangen av første kvartal forteller sitt klare språk om det.

Av Seadrills 16 halvt nedsenkbare borerigger, løper utleiekontraktene ut i løpet av 2016 eller 2017. For fire går kontraktene ut allerede i år.

Av selskapets ti boreskip, går kontraktene for tre ut i løpet av 2016 og 2017.

12 av Seadrills 24 oppjekkbare borerigger mister sine kontrakter i år og neste år.

– Majoriteten av de vil sannsynligvis legges i opplag, sier Nordea Markets Kvernland.

Og etter hvert som gamle kontrakter løper ut, vil den positive effekten av de gamle gullkantede avtalene forsvinner fra selskapets regnskaper.

– Mye av effekten forsvinner i 2017. Det er ikke mange rigger som har kontrakter gjennom 2018, sier Kvernland til E24.

Oljepris-oppgang har ikke hjulpet

Seadrill la frem sitt regnskap samme dag som oljeprisen steg til over 50 dollar igjen. Så høy har den ikke vært siden november i fjor.

Men hverken Seadrill-ledelsen eller Kvernland mener at den oljeprisoppgangen vi har sett siden bunnen på under 30 dollar i januar vil føre til noen stor bedring i markedet for borerigger og boreskip på kort sikt.

– Trenden er åpenbart positiv, men spørsmålet er hvor mye aktivitet oppgangen utløser. Mitt inntrykk er så langt at oljeprisendringen ikke har påvirker etterspørselen etter rigger. Du må nok opp på et høyere nivå for å utløse høyere etterspørsel, sier Kvernland.

No comments:

Post a Comment