Onsdag morgen oppdaterte Prosafe markedet om situasjonen i selskapet og informerte samtidig om at administrerende direktør Karl Ronny Klungtvedt har fratrådt sin stilling. Han blir erstattet av finansdirektør Stig Harry Christiansen som er ansatt som midlertidig administrerende direktør i selskapet.
Den negative utviklingen i oljeprisen kombinert med en forsinkelse i oppstarten av fartøyet «Safe Scandianvia Tender», suspenderte kontrakter i Mexico og en forverring av selskapets ordrereserver, har til sammen ført til at inntektene nå har blitt for lave.
Ikke overraskende
Helt siden det i mars ble kart at Prosafe mistet kontraktene i Mexico har analytikere vært klare på at det ville komme en restrukturering i selskapet. I begynnelsen av april kalte Nordea Markets suspendering av riggene i Mexico for en «game changer» for Prosafe, og at tilføring av ny egenkapital og endringer i lånebetingelsene var uunngåelig.
Aksjeanalytiker i Clarksons Platou Securities Jan Petter Anderssen forteller til E24 at meldingen fra selskapet ikke kom som noen overraskelse.
– Vi har i lang tid sett at det kommer til å bli en restrukturering og at det mest sannsynlig vil involvere hele kapitalstrukturen, fordi det er så høy gjeld i selskapet, sier han.
Ifølge børsmeldingen forventer Prosafe å få en EBITDA (inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) på mellom 170 og 220 millioner dollar i 2016, dette er for lite ifølge Anderssen som mener at både en restrukturering av gjeld, og ny egenkapital må til for at selskapet skal komme komme seg på beina igjen.
– Spørsmålet er hva som må til på gjeldssiden: Må obligasjonseierne få konvertert alt til egenkapital eller om bankene må ta tap på sine lån? Det er det store spørsmålet her.
Positiv til fremtiden
Selv om dagens børsmelding var dyster lesning har Anderssen tro på selskapet kan komme seg igjen.
– De har en god posisjon i markedet og er markedsledende som eneste noterte selskap i sitt segment. Derfor tror vi at selskapet klarer å komme seg gjennom en restrukturering.
Det at Prosafe driver i et lite segment, tror han at kan være en fordel, spesielt om man sammenlikner med andre leverandører i offshorenæringen.
– Sammenlikner man med for eksempel drilling, så er boligrigg-segmentet mye mindre. Vi er langsiktig positive til dette segmentet. Selv om det kommer mange rigger inn i markedet så skal det ikke mer enn 5-10 enheter ut før tilbudssiden nedjusteres og markedet er på vei til å balansere igjen, sier han.
No comments:
Post a Comment