Søndag var 15 land samlet i Qatar for å bli enige om å fryse oljeproduksjonen. Til stede var 12 Opec-land, i tillegg til Russland, Oman og Bahrain. Samlet står landene for over halvparten av verdens oljeproduksjon.
FØLG OLJEPRISEN HER
Opec-landet Iran deltok ikke på møtet. Ojeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea var ikke overrasket over at Qatar-møtet ble avsluttet uten enighet.
-Iran vil jo ikke være med. Hvorfor skulle de ønske å bremse oljeproduksjonen når den er så viktig for økonomien deres? Iran har jobbet i to år nå for å bli kvitt sanksjonene mot landet, og det er lite sannsynlig at de vil være med på en avtale om å fryse produksjonen på januarnivå. En avtale vil derfor ikke ha mye effekt på et marked som for tiden flyter over av olje, sa hun til Aftenbladet søndag.
Analytikeren ventet et betydelig fall i prisen på et fat olje mandag, men påpekte at det er uvisst hvor lenge nedgangen vil vare.
Og nettopp spenninger mellom Saudi-Arabia og Iran får skylden for at målet om en produksjonsfrys ikke ble nådd. Det blir også vist til at Opec framstår svekket, fordi organisasjonen ikke klarer å koordinere seg.
-Men dette handler ikke bare om olje for Saudi-Arabia. Det handler like mye om politikk, sier oljeanalytiker Peter Lee hos BMI Research til Reuters.
ENIGHET I QATAR KUNNE LØFTET OLJEPRISEN: Oljeanalytikere frykter betydelig fall i oljeprisene
Stiger etter fall
Og prisfallet kom. Kort tid etter at Asia-børsene åpnet, gikk prisen på et fat nordsjøolje ned med over sjur prosent, til 40,1 dollar. Prisen nærmet seg 30-tallet, før den begynte å stige utover natten og passerte 41 dollar.
Rundt 06.30 er prisen for ett fat nordsjøolje 41,30 dollar. Etter bunnotering i januar, med 27 dollar fatet, har prisen steget til en foreløpig topp på nesten 45 dollar i forrige uke.
-10 prosent ned
Flere enn Saltvedt forvenet at oljeprisfallet etter møtet ville bli betydelig.
- Det er ikke usannynlig at vi ser en oljepris ned i 37 dollar eller lavere mandag, sa analytiker Trond Omdal i Pareto Securities til Aftenbladet.
– At vi får et fall på 10 prosent i løpet av morgendagen og de neste dagene er innenfor rammen. Vi har hatt vekst på mellom 10 og 15 prosent de siste ukene, dette vil nå reverseres, sa sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til E24 søndag.
ADVARER MOT AT OLJEPRISEN IKKE MÅ GI FOR STORE KUTT I OLJELETING: Oljedirektoratet: Store verdier kan gå tapt dersom det kuttes for mye i leting
Streik i Kuwait
Prisfallet dempes av at oljearbeidere i Kuwait streiker, skriver Dagens Næringsliv. Søndag falt produksjonen med 3 millioner fat til 1,1 millioner fat, meldte det statlige oljeselskapet Kuwait Oil Company.
Streiken skyldes at myndighetene vil kutte lønningene for oljearbeiderne, og nå streiker altså rundt 13.000 ansatte. De krever fast lønnsøkning hvert tredje år og bonus – i tillegg til blant annet mulighet for behandling ved internasjonale sykehus.
LES OGSÅ:
Oljeprisen stiger til årsbeste
- Vi har ikke skrudd igjen oljekranen
Wups! Regjeringen brukte kriseordet
No comments:
Post a Comment