Streikeledelsen vurderer fortløpende en opptrapping av konflikten, sa leder Jørn Eggum i Fellesforbundet i LO og forhandlingsleder Clas Delp da de møtte pressen lørdag kveld.
Ca. 3300 av Fellesforbundets medlemmer i 356 bedrifter tilsluttet NHO Reiseliv er tatt ut i streiken fra kl. 8.00 søndag morgen.
Her er listen med bedrifter som er tatt ut i streik
Fellesforbundet har i første omgang tatt ut medlemmer i NHO-bedrifter i Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland.
Streikeårsak: Lokal forhandlingsrett
Hovedkravet fra de LO-organiserte er lokal forhandlingsrett slik ansatte i industrien har.
Dette kravet holdt på å utløse streik også ved lønnsoppgjøret for to år siden. Den gangen forkastet medlemmene i en uravstemning et meglingsforslag etter anbefaling fra et delt forhandlingsutvalg.
Streiken ble avverget da partene etter en ny forhandlingsrunde enige om å la et partsammensatt utvalg utrede lokal forhandlingsrett.
Dette arbeidet førte ikke til noe resultat, ifølge Delp fordi arbeidsgiverne ikke ønsker å innføre et slikt system.
Derfor ble lokal forhandlingsrett kjørt frem som hovedkrav i årets oppgjør.
- Når NHO Reiseliv ikke viste vilje til å imøtekomme vårt krav, da skal det koste å komme seg ut av noe de ikke vil ha, sa Delp.
Krever et lønnsløft
Det hadde vært bevegelse i meglingen som fortsatte ti timer på overtid natt til lørdag før bruddet var et faktum ved 11-tiden.
- Med et lønnsnivå på 77 prosent av industrien tilsier det et løft for grupper som er blitt hengende etter i lønnsutviklingen, sa forbundsleder Eggum.
For noen uker siden signerte han avtalen med Norsk Industri i lønnsoppgjøret i industrien. Dette såkalte frontfaget har en ramme for en vekst i årslønnen på 2,4 prosent og blir regnet for å være retningsgivende for alle de andre lønnsoppgjør i år.
På spørsmål om han som leder for de streikende hotell- og restaurantansatte har vært innstilt på å «sprenge» denne rammen for å få til en løsning, svarte Eggum:
- Vi kom ikke så langt i meglingen. Vi er ikke enige før vi er enige om alt.
– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.
- Det er ikke hotell- og restaurantbransjen som henger etter. Lønnsnivået har økt jevnt. Det er andre som drar fra, for eksempel i olje, som har gitt altfor høye lønnstillegg, sier Hansen til NTB.
Få er fagorganisert
Hotell- og restaurantbransjen kjennetegnes av lav organisasjonsgrad både blant bedrifter og ansatte, ifølge forsker Kristine Nergaard i forskningsstiftelsen Fafo.
Hun har fulgt bransjen i flere år.
Ifølge offentlig statistikk er i overkant av 20 prosent av de ansatte i bransjen fagorganisert, men det er store forskjeller.
- Det er høyere organisasjonsgrad i hotellene enn restaurantene, og aller lavest i restaurantene. Det er også mange uorganiserte i bedrifter med tariffavtale, sier Nergaard.
Lavlønnsfag
Kravet om lokale lønnsforhandlinger holdt også på å utløse streik i lønnsoppgjøret for to år siden. Den gang ble de enige om å opprette et partssammensatt utvalg for å utrede lokal forhandlingsrett på linje med det man finner i industrien.
Hotell og restaurant har tidligere tradisjonelt lagt rammen for lavlønnsprofilen i lønnsoppgjørene i privat sektor i LO-NHO-området.
I dag er lavlønnsprofilen innbakt i frontfagsoppgjøret for industrien mellom Fellesforbundet og Norsk Industri og i oppgjøret for varehandelen mellom Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.
- I frontfaget ble det gitt et lavlønnstillegg på 2 kroner i tekstil- og konfeksjonsbedriftene. I dag får oppgjørene som kommer etter frontfaget noe større frihet til å disponere midlene innenfor rammen. For eksempel om de ønsker å legge mest på satsene for de lavest lønnede eller gi et flatt tillegg til alle, sier Nergaard.
Nesten konkurs etter streik
Det er 12 år siden hotell- og restaurantansatte forrige gang var i streik. Den gangen var de organisert i et eget forbund i LO – Hotell- og restaurantarbeiderforbundet – som ble del av Fellesforbundet i 2007.
En fem uker lang streik i 2002, utløst av kravet om bedre tillegg for ubekvem arbeidstid, holdt på å knekke forbundet økonomisk.
- Da de gikk inn i en ny konflikt i 2004 var forbundet nesten konkurs og økonomien bidro til at forbundet gikk inn i Fellesforbundet. LO sentralt ga garantier for støtte under streiken i 2004, sier Fafo-forskeren.
No comments:
Post a Comment