Energigigantene E.on fra Tyskland og Statoil fra Norge går sammen om et kraftanlegg til 11,1 milliarder kroner som skal servere tyske husholdninger med grønn strøm.
Havvindparken Arkona vil forsyne inntil 400.000 hjem i Tyskland med fornybar energi, noe som gjør den til et av de største utbyggingsprosjektene innen havvind i Europa i dag.
Det melder Statoil. Nyheten ble presentert ved Statoils kontor på Fornebu mandag. Tyske E. On er Statoils partner i prosjektet.
Skryt fra miljøbevegelsen
Bellona skryter at Statoils nyeste investering:
- Dette er symbolsk for den energifremtiden vi er på full fart inn i. Ifølge Bloomberg New Energy Finance går over 70 prosent av alle nye energiinvesteringer i verden inn i fornybare energiprosjekter. Statoil ser åpenbart de enorme mulighetene i fornybar energi og et energisystem i endring, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury.
Khoury viser til Bloombergs tall fra januar i år som viser at det i fjor ble investert mer penger i vind-, vann- og solkraft enn noen gang tidligere:
Over 2900 milliarder på verdensbasis. Investeringsnivået er seksdoblet fra 2004. Kina er den aller største investoren i det fornybare markedet, mens Europa hadde sitt svakeste år siden 2006.
- Norge har et svært godt utgangspunkt for å delta industrielt i det internasjonale havvindmarkedet. Dette handler om å vri vår kompetanse fra olje, gass og maritim sektor, over til havvind. Statoil kan få en spesielt viktig rolle i så måte. Havvind er spesielt fordi det er svært kapitalintensivt. Derfor er det bare aktuelt for enkelte markeder. Tyskland er et slikt marked, så dette er et smart trekk av Statoil, sier Haug Khoury.
Supplement til oljen
– Vi er glade for å kunngjøre vår beslutning om å bygge ut dette store havvind-prosjektet sammen med E.On. Denne investeringen er i tråd med vår strategi om gradvis å supplere vår olje- og gassportefølje med lønnsom fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.
Vindkraftprosjektet vil koste i overkant av 1,2 milliarder euro. Det vil si 11,1 milliarder kroner.
- Vi er også glade for å utvikle dette prosjektet i Tyskland, der Statoil er den nest største gassleverandøren. Vi har levert gass direkte fra Norge gjennom tre rørledninger i over 35 år, og når Statoil nå går inn i tysk havvind skaper det en ny dimensjon i det norsk-tyske energisamarbeidet, sier Sætre.
No comments:
Post a Comment