Resultater
Det norske oljeselskap opprettholder guidingen for 2016.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte Det norske oljeselskap leverer noe svakere enn ventet i årets første måneder, der resultatet er en halvering fra samme periode ifjor. Oljeprisfallet bidrar til utviklingen.
- Kvartalet er preget av stabil drift med høy produksjonseffektivitet, god fremdrift på utbyggingsprosjektene våre, oppstart av borekampanje på Askja/Krafla og to nye oppkjøp som øker ressursgrunnlaget i selskapet», sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i dagens melding.
Barberte marginer
Det norske fikk et resultat før skatt, av- og nedskrivninger (ebitda) på 129 milloner dollar i første kvartal, sammenlignet med 261 millioner dollar i samme periode 2015.
Er resultatet av rekke fusjoner og oppkjøp mellom norske oljeselskaper. Den første forløperen DNO ble etablert i 1971. Den andre forløperen Pertra ble startet i 2001. I 2007 ble DNOs norske virksomhet skilt ut og slått sammen med Pertra under navnet Det norske. Det norske overtok senere Aker Exploration. DNO International er i dag et helt separat selskap. Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap Aker asa eier i underkant av 50 prosent. Børsverdi på drøye 14 milliarder kroner.
Vis mer
Ebitda-resultatet var på forhånd ventet til 137 millioner dollar, ifølge TDN Finans. Produksjonen i første kvartal var på 60,6 tusen fat oljeekvivalenter per dag, der gjennomsnittlig realisert oljepris var 37 dollar fatet.
Det norske opprettholder en produksjonsguiding på 50-60 tusen fat oljeekvivalenter per dag i 2016, fremgår det av presentasjonsmaterialet. Driftsinvesteringene (capex) anslås til 925-975 millioner dollar, og produksjonskostnadene til 8-9 dollar per fat basert på en dollarkurs på 8,8 kroner.
Skal under 40 dollar
Selskapet har iverksatt en rekke kostnadstiltak over samtlige virksomhetsområder – oversett av toppsjef Karl Johny Hersvik.
“Ambisjonen er å sanksjonere nye prosjekter til en break-even-pris på under 40 dollar fatet på selvstendig basis”, heter det.
Det norske ser allerede forbedringer, med blant annet ekstremt god boreutvikling på Alvheim og Ivar Aasen, ifølge selskapet. Fremover vil Det norske teste en ny leveringsmodell for tilkobling under vann på Alvheim-feltet.
Enige med bankene
Det norske hadde ved periodens utløp en netto rentebærende gjeld på rundt 2,6 milliarder dollar, opp fra omlag 2,0 milliarder dollar på samme tidspunkt ifjor. Selskapet har samtdiig en tilgjengelig likviditet på 1,23 milliarder dollar.
Etter kvartalets utløp av Det norske lykkes å få lempelser i sine banklånevilkår, fremgår det av kvartalsrapporten. Selskapet fortsetter samtalene med sine obligasjonseiere.
“Bankkonsortiet i selskapets reservebaserte lånefasilitet (“RBL”) på 3,0 milliarder dollar og rullerende kredittfasilitet (“RCF”) på 550 millionerdollar har gått med på en lemping av vilkårene ut 2019″, heter det.
Iht. plan
Hovedaktivitetene i Ivar Aasen-prosjektet holder fastlagt plan både på tid og kostnad frem mot første olje i fjerde kvartal 2016, mens Johan Sverdrup går som planlagt frem mot produksjonsstart i fjerde kvartal i 2019, påpeker selskapet.
Operatøren Statoil anslår at Johan Sverdrup fase 1 nå har en balansepris på under 30 dollar per fat, fremgår det videre.
I mars annonserte Det norske en avtale om å overta Noreco’s norske lisensportefølje, bestående av syv lisenser på norsk kontinentalsokkel, inklusive en 20 prosents andel i Gotha-funnet i Barentshavet.
I april annonserte Det norske en avtale med Centrica Resources Norge om å overta selskapets lisensandeler i funnene Frigg Gamma Delta og Rind.
Det norske tok en nedskrivning på 38 millioner dollar i første kvartal, primært relatert til teknisk goodwill som oppstod i forbindelse med oppkjøpet av Marathon Oil Norge. Nedskrivningen skyldes hovedsakelig fallende forwardpriser for olje sammenlignet med forrige kvartal.
Det norske oljeselskap ASA, tall i mill. dollar | 1. kv 2016 | 1 kv 2015 | Ventet (TDN Finans) |
Driftsinntekter | 218 | 329 | 218 |
Driftsresultat | -23 | 86 | 14 |
Resultat før skatt | -16 | 81 | -12 |
Les også: Pyramidespill på kinesisk: Vilt pengeforbruk og pene ansatte
Unilever-sjefen: Bli grønn eller dø ut som dinosauren
Flest unge som ikke sjekker selvangivelsen
No comments:
Post a Comment