Gründervirksomhet er blitt stadig mer fokusert på i norsk økonomi ettersom oljeprisen faller, og stadig flere blir stående uten jobb. Men det er ikke bare oljeselskapene som kan gå en tøff tid i møte, mener investor Øystein Stray Spetalen.
– Jeg tror Telenor er konkurs om ti år. Det nytter ikke å ha flere tusen ansatte på Fornebu når konkurrentene klarer seg med halvparten. En må hele tiden utvikle seg og endre seg, og føle på at konkurrentene jager en om selskapet skal lykkes, sier den velkjente investoren til et fullsatt Stopp Pressen.
Han legger til at dette er viktig for enhver bedrift, enten det er etablerte bedrifter eller gründervirksomheter.
– Verden utvikler seg, og disse endringene kommer raskere og raskere. Om en ikke klarer å være dynamisk, men blir statisk vil en bli utkonkurrert og tatt igjen av konkurrentene. En skal alltid ha følelsen av å bli jaget, sier Spetalen.
Må tåle å ligge i sølen
Spetalen tror hverken det er mangel på kapital eller gode ideer som gjør at mange norske gründere faller fra.
– Det som gjør forskjellen er gjennomføringsevnen, og at en klarer å stå gjennom vanskelige perioder. En må tåle å ligge i sølen dersom en skal lykkes. Det som gjør deg til en ener er at du klarer å holde ut, selv om det er tøft, sier Spetalen.
Han får støtte av IT-gründer Are Traasdahl som nylig solgte IT-selskapet sitt Taped til Telenor for om lag tre milliarder kroner.
– Å være gründer er ikke noe gøy i starten. Det først i den aller siste fasen at det begynner å bli morsomt, sier Traasdahl som selv har startet to vellykkede gründerbedrifter.
Hør podkasten med Spetalen og Traasdahl her!!
Vil hjelpe
Torsdag lanserte Traasdahl sitt eget gründerprogram hvor han inviterer 50 norske gründere til Tapads kontorer i USA. Her kan de jobbe gratis, i tillegg til at Traasdahl vil hjelpe dem å komme i kontakt med investorer som kan hjelpe dem videre.
– Jeg tror gründervirksomhet vil bli viktig for Norge i fremtiden, og jeg håper at dette programmet kan bidra til at flere får prosjektene sine på bena, sier IT-gründeren til E24 før podkasten.
Han legger til at han selv opplevde det som vanskelig å komme i kontakt med investorene da kan kom til USA med sin første idé.
– Slike løsninger burde det være mer av i Norge, og en bør ha tilgang på programmer som hjelper ideene ut i verden. Norge ligger langt fremme på teknologi, og jeg tror det er store muligheter for norske gründere til å lykkes om ideen er god, sier han.
Alle bransjer er teknologi
– Hvilke bransjer bør vi satse på? Er det teknologi som blir viktig fremover?
– Alle bransjer er teknologi. Enten det er shipping eller bank, vil de alle bli teknologiske bedrifter med tiden. Noen bruker mer tid enn andre, men teknologisk utvikling er viktig for alle bransjer, svarer Traasdahl.
Han legger til han tror det er like mulig å lykkes i Norge som i USA, men at det kanskje er lettere å skaffe kapital i USA fordi en har investorer som er eksperter på ulike typer bedrifter.
– Jeg tror oljebremsen har vært en oppvekker for å få i gang flere industrien og satse på nye ideer. Dette er noe en burde gjøre hele tiden, men fokuset er økt nå, sier IT-gründeren.
Ikke opptatt av penger
Spetalen sier at han som investor legger vekt på at gründeren klarer å forklare hvorfor ideen vil lykkes på en enkel måte. I tillegg tror han ikke gründere som kun har fokus på å tjene penger vil lykkes.
– Jeg kan se raskt om det er et selskap jeg ønsker å investere i eller ikke. Jeg ser det på kontorene dere og på måten de kler seg. Om du er opptatt av å kunne bruke penger uforsiktig vil du ikke lykkes, sier investoren til de fremmøtte på Stopp Pressen.
Han legger til at gründeren bør se på penger som et verktøy for å bygge bedriften videre og ikke som et mål i seg selv.
No comments:
Post a Comment