Ledelse
Jotun, DNB og Telenor satser alle internasjonalt og har en stor samling internasjonale ledere over hele verden. Konsernlederne deres er likevel, med ett dansk unntak, norske.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Det norske industriselskapet Jotun har 1700 ledere totalt. De færreste av dem er norske og de aller fleste er plassert internasjonalt. Likevel er alle konsernlederne norske.
– Vi utlyser og rekrutterer de fleste lederstillinger internt. Det betyr at alle ansatte over hele det globale Jotun har anledning til å søke på de ledige lederstillingene og vi får mange søkere som er ikke norske. Tidligere har vi hatt medlemmer av konsernledelsen fra andre land, senest fra Singapore, sier personaldirektør Per Harald Engesæth i Jotun.
Han har ingen forklaring på hvorfor det er blitt sånn utover at ingen utenlandske søkere har nådd opp. Engesæth kan likevel godt følge legosjefens tankegang når det kommer til interessen for globale nomadeledere.
– Jotun har i dag rundt 90 ledere på såkalte mobilitetskontrakter rundt omkring i verden. Disse lederne får verdifull internasjonal erfaring og eksponering.
Speiler virksomheten
Heller ikke i DNB har de utenlandske konsernledere, til tross for at de har vokst seg inn i de fleste verdenshjørner.
– DNBs tyngdepunkt ligger i Norge og mye av virksomheten ute bygger på nisjeområder som springer ut fra vår norske base. Det speiler vel også konsernledelsen vår. Når det er sagt er det ikke viktig for oss at folk har gått på NHH. Vi ser alltid etter de med best kompetanse uavhengig av hvor de kommer fra, sier Solveig Hellebust, konserndirektør for HR i DNB.
Også hun viser til lokale landsjefer, men understreker at det å være en global leder ikke er ensbetydende med at du er utenlandsk.
– Vår leder i Asia er norsk, men han snakker flytende mandarin og har levd i Shanghai i mange år. Hva slags nasjonalitet du har er ikke alltid avgjørende.
Sendte norske ut
Telenor har én dansk konsernleder ellers er toppledergruppen besatt av norske ledere med internasjonal erfaring.
– Hvis du ser på alle ledere i Telenor er 60 prosent norske, 15 prosent danske eller svenske og 25 prosent ikke-skandinaver, sier Jon Erik Haug, konserndirektør for personalutvikling i Telenor.
Han ser økende mangfold i rekrutteringen som en naturlig utvikling i et norsk selskap som vokser ute.
– Da Telenor gikk internasjonalt var det norske ledere som reiste ut. Etterhvert har lederstaben endret seg og over halvparten av våre 12 landssjefer er ikke norske, blan annet tre asiater, sier Haug.
Les også:
Slik utnyttes Norge av smuglere
Får 175.000 i måneden som vikar
Hamstrer risikabel gjeld
Oslo: – En hovedtrend er at næringslivet blir mer og mer globalisert. Stadig flere virksomheter må forholde seg til økende internasjonal konkurranse. Bedrifter melder at de har tapt kontrakter og gått glipp av muligheter fordi de ikke har kjent til de kulturelle kodene og klart å kommunisere godt nok, forteller prosjektleder for NHO Global Future Kjersti Granaasen. Hun har ingen oversikt over hvor mange utenlandske ledere som er i Norge eller som arbeider for norske selskap, men er ikke i tvil om at internasjonal kompetanse stadig blir viktigere.
– Det er behov for et stadig bredere spekter av språk- og kulturkompetanse.
Oslo: – Det er få utlendinger i norsk toppledelse. Noe av årsaken til dette er at vi har en særegen ledertradisjon og – kultur i Norge som kan bidra til at internasjonal rekruttering oppleves som vanskelig for mange norske bedrifter. For enkelte bedrifter kan for eksempel det å ansette en danske i konsernledelsen sitte langt inne fordi man opplever at dansker kan ha en annen lederkultur der de er mer direkte i væremåten, sier Dyveke Hamza, direktør med ansvar for offentlig sektor i rekrutteringsselskapet Experis.
– Jeg tror enkelte norske bedrifter kan oppleve utenlandske ledere i konsernledelsen som litt for eksotisk.
– Skal norsk næringsliv ha innovasjonskraft og internasjonale konkurransefortrinn, viser forskning at mangfold i ledergrupper er viktig.
– Er det endringer på gang?
– Ja, jeg er sikker på at når den yngre generasjonen ledere når topplederstillingene så vil trenden langsomt endre seg i Norge.
Les hele avisen
No comments:
Post a Comment