Valuta
Kraftig oppgang i oljeprisen støtter bidrar til et bredt kronecomeback torsdag morgen.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Prisen på nordsjøolje har steget markert i løpet av det siste halve døgnet.
Bakgrunnen er at Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen og har fått med seg en rekke andre land. Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte. Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.
Siden Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag er prisen på referansekontrakten, som er olje med levering i mai, opp rundt tre dollar.
Et fat nordsjøolje handles i øyeblikket til 58,53 dollar, men gikk tidligere på morgenen torsdag til over 59,50 dollar fatet.
- Oppgangen i oljeprisen løfter kronen, skriver sjefstrateg Erica Blomgren i morgenrapporten fra SEB torsdag.
Kronen styrkes mot alle de store valutaene torsdag morgen:
- En euro koster i skrivende stund 8,55 kroner, noe som er rundt fire øre mindre enn ved midnatt.
- En dollar koster 7,74 kroner, noe som er rundt ni øre mindre enn ved midnatt. I løpet av den siste uken er dollaren blitt rundt 44 øre billigere.
- Et britisk pund koster 11,60 kroner, rundt åtte øre mindre enn ved midnatt.
- 100 svenske kroner koster 91,86 norske kroner, mens man ved midnatt måtte ut med 92,26 kroner for 100 svenske.
- Kronen styrkes også mot yen, kanadiske dollar og sveitserfranc torsdag
- Fortsetter oljeprisen å stige, kan dette gi en positiv effekt for en sterkt oljekorrelert norsk krone, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag.
Presidenten flyktet
Jemens president Abed Rabbo Mansour Hadi flyktet onsdag med båt fra landet. Dermed kollapset siste rest av kontroll med landet.
Ifølge TV-stasjonen Al Arabiya har Saudi-Arabia mobilisert 150.000 soldater og 100 kampfly til operasjonen, som også støttes av naboland.
Kampfly fra Egypt, Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain deltar også i angrepene, mens Egypt, Pakistan, Jordan og Sudan også har sagt seg villige til å sende bakkestyrker.
Saudi-Arabia understreket tirsdag at militæroperasjonen er flernasjonal og hjemlet både i FN-charteret og charteret til Den arabiske liga.
En av lederne i den sjiamuslimske Houthi-militsen, Mohammed al-Bukhaiti, advarer Saudi-Arabia mot følgene av å blande seg inn i krigen i Jemen.
- Jemen blir nå utsatt for aggresjon, noe vi tappert vil møte, sier han i et intervju med Al Jazeera.
Houthi-militsen tok tidligere i år kontroll over Sana og jaget president en på flukt sørover til den gamle hovedstaden Aden. De siste dagene har militsen, som Iran anklages for å støtte, rykket stadig lenger sør, og ifølge Saudi-Arabia har de nå tatt kontroll over flyvåpenet i Jemen.
Tidligere i uka ble det kjent at Saudi-Arabia sendte militære forsterkninger til grensen, og onsdag kveld gikk de til angrep.
Følg utviklingen i valutakursene i DNs børs- og markedssider
Les også:
Oljeprisbyks etter Jemen-bombing
Asia i dag: Råtne lån øker etter gjeldsfest
Irak planlegger vestlige oljekontrakter
No comments:
Post a Comment