Tuesday, March 24, 2015

Believes Oil Fund adorns the facade – Dagens Næringsliv

Oljefondet

Tax Justice Network reagerer på Oljefondets skatteparadis-rapportering. Fondet avviser anklagene.
Interaktiv grafikk: Sjekk hvor fondet har plassert 1,2 millioner kroner av “dine” penger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Daglig leder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge er overrasket over at Oljefondet rapporterer på en måte som gjør at det ser ut som at fondet er ute av skatteparadiser.

- Det kan virke som om Oljefondet og Finansdepartementet forsøker å pynte på fasaden i stedet for å adressere problemet direkte, sier Jacobsen til Dagens Næringsliv.

Er i dag på over rundt 7000 milliarder kroner, fordelt på aksjer (61,3 prosent), obligasjoner (36,5 prosent) og eiendom (2,2 prosent).

Etablert i 1998 for å sikre langsiktig forvaltning av statens oljeinntekter.

Forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM).

Vis mer

DN skriver i dagens utgave at Oljefondet har plassert hele 145 milliarder kroner i skatteparadiser. Men, det vises ikke i de offisielle listene. Bakgrunnen er at fondet i 2014 endret metoden som benyttes for å plassere aksjer og obligasjoner i de respektive land.

Les hele saken: 145 milliarder i skatteparadiser (krever innlogging – 1 krone for fire uker)

Norges Bank Investment Management (NBIM) som forvalter Oljefondet, avviser at fondet har noe å skjule.

- Jeg kan avvise at den oppdaterte metoden for assosiering med land er et forsøk på å pynte fasaden, snarere har vi gjort denne omleggingen for å gi mer informasjon om hvordan vi rapporterer rundt land, sier kommunikasjonsrådgiver Line Aaltvedt i NBIM via epost til Dagens Næringsliv.



Statssekretær Paal Bjørnestad (t.v.). Foto: Aleksander Nordahl

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) mener bekjempelsen av såkalte skatteparadiser må rettes inn mot disse landenes myndigheter, slik det allerede gjøres i bred skala også fra norsk side. Når det gjelder endring av metoden, henviser han til Norges Bank.

- Vi mener at arbeid på myndighetsnivå er det mest effektive virkemiddelet for å påvirke skattepolitikken på et internasjonalt nivå, skriver statssekretæren i en epost til DN.

Ved utgangen av 2014 hadde Oljefondet 6300 milliarder kroner plassert i verdens aksje- og rentemarkeder på vegne av det norske folk – tilsvarende 1,2 millioner per innbygger.

Her kan du se hvilke land Oljefondet – offisielt – har plassert pengene i:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment