Tuesday, March 17, 2015

Two options that can create new crown-quakes – Dagens Næringsliv

Valuta

Kronen går til sitt svakeste nivå mot dollaren på nesten 13 år tirsdag. Markedsaktørene er forberedt på nye utslag senere i uken.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kronen fortsetter å tape terreng tirsdag ettermiddag. Svakere oljepris og forventninger om et nytt rentekutt fra Norges Bank denne uken bidrar til å svekke den norske valutaen.

Tirsdag ettermiddag handles dollaren til det dyreste nivået målt i norske kroner siden mai 2002.

Alle tror på kutt

Det er lite spenning knyttet til selve rentebeslutningen torsdag. Ifølge en undersøkelse gjennomført av TDN Finans venter alle de 13 økonomene som er spurt at Norges Bank kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent.

- Det viktige spørsmålet er hvordan den nye rentebanen vil bli, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets tirsdag.

Tre alternativer

Han spår tre mulige utfall som vil få svært forskjellig innvirkning på den norske valutaen:

Utfall 1: Norges Bank kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 1,0 prosent og indikerer en sannsynlighet på 50 prosent for et nytt kutt til 0,75 prosent på møtet enten i mai eller juni.

- Dette synes rimelig nøytralt med tanke på markedsforventningene. Det vil bli tatt som et tegn på at Norges Bank vil kutte renten ytterligere, noe som er i tråd med den nåværende markedsprisingen på to til tre rentekutt, skriver Bruce.

Økonomene i Nordea Markets forventer at nettopp det er nettopp dette alternativet sentralbankens hovedstyre lander på. Men sentralbanken har overrasket tidligere, og kan komme til å gjøre det igjen.

Alternativ 2: Norges Bank kutter renten, men presenterer en rentebane hvor en styringsrente på 1,0 prosent er bunnen. Det betyr at det ikke kommer flere rentekutt, i hvert fall i denne omgang.

- Kronen vil styrkes markert og forward-rentene vil bevege seg oppover, konstaterer Bruce.

Alternativ 3: Renten kuttes, men sentralbanken presenterer en bane som indikerer mindre enn 50 prosent sannsynlighet for et ytterligere kutt.

- Hvordan markedet vil reagere dersom den kutter, men presenterer en rentebane med mindre enn 50 prosent sannsynlighet for et kutt, er usikkert. Men med dagens aggressive prising tror vi kronen vil styrkes og forward-rentene vil bevege seg oppover, skriver Bruce.

Historisk svake nivåer

Økonomene i meglerhuset SEB tror også at Norges Bank kommer til å lever et nytt kutt i styringsrenten denne uken. Blant annet fordi sentralbanken vil unngå at kronen styrkes for mye.

- Argumentene som ble brukt for å kutte i desember er fortsatt gyldige. Oljeprisene har falt ytterligere og risikoen rundt veksten er fremdeles til stede.

- Sentralbanken har gjentatte ganger understreket viktigheten av å holde kronen på et historisk svakt nivå. Mer pengepolitisk oppmykning ut og forventninger om et rentekutt betyr at Norges Bank er nødt til å levere et kutt for å unngå å utløse en styrking av kronen, skriver analytikerne i meglerhuset i en oppdatering fra forrige fredag.

Kraftig svekkelse

Kronen er allerede markert svekket mot alle de store valutaene det siste døgnet.

Samtidig har prisen på både nordsolje og amerikansk svekket seg betydelig fra fredagens nivåer. Tirsdag ettermiddag handles et fat nordsjøolje med levering i april til under 53 dollar fatet etter å ha vært så lavt som 52,65 dollar.

  • En dollar handles til rundt 8,31 kroner. Det betyr at den amerikanske valutaen handles til over 8,30 kroner for første gang på nesten 13 år. I løpet av de siste fem handelsdagene er kronen svekket med nærmere fem prosent mot dollaren, noe som historisk sett er en stor bevegelse.
  • Et britisk pund koster 12,25 kroner i skrivende stund, men ble handlet til over 12,30 kroner for første gang siden januar 2007 tidligere på dagen tirsdag.
  • En euro koster i skrivende stund 8,81 kroner. Dette er det svakeste nivået for kronen mot euro siden slutten av januar i år.
  • 100 svenske kroner koster 96 norske, mens 100 danske koster 118 norske. Norske kroner er svekket med i overkant av seks prosent mot svenske i løpet av den siste måneden, og med i overkant av to prosent mot danske kroner i løpet av samme periode.

Les også:

Sjeføkonom: To grupper vil merke boliglånsbremsen

– Typisk NTNU-studenten som vil få problemer

Slik er tiltakene som skal bremse boliglånsveksten  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment