Monday, March 16, 2015

Norway squeezed by Opec’s new strategy – Dagens Næringsliv

Oljepris

Når Opec skviser ut amerikansk skiferolje rammer det også norsk oljeproduksjon, sier Thina Saltvedt.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Oljeprisfallet mandag var bratt. Den amerikanske WTI-oljen var på et punkt på det billigste på seks år. Så bratt var fallet at det helt tydelig ikke handler om oljemarkedet i seg selv, men om investorenes tro og tvil på markedet, mener oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt.

- Oppgangen vi så i januar var prematur. Den bygget på forventninger om noe som skulle skje frem i tid. Spekulantene så at riggtellingen gikk ned i USA og at oljeselskapene meldte om kutt i investeringene, og ville reagere først for å sikre at de kom seg med på oppturen, sier hun.

Den 13. januar var den foreløpige oljeprisbunnen så langt, med 46,6 dollar fatet for nordsjøolje.

- Men realiteten er at produksjonen har fortsatt å øke. Dette er ting som vil påvirke produksjonen på sikt, men det har ikke gjort det ennå, sier hun.

Og mandag falt prisene igjen. Hvor bunnen er nå er vanskelig å si.

- Forrige gang var den på 46 dollar fatet. Vi kan komme dit eller kanskje få en ny bunn. Når investorene får vann på mølla kan det gå fort nedover. Før vi får en balanse i det fysiske markedet handler dette kun om forventninger. Det er ren spekulasjon, sier hun.

- Må jobbe hardt nå

Det som faktisk skjer med oljeproduksjon og oljeetterspørsel er at Opec har endret strategi – fra pris til markedsandel. De vil ikke gi fra seg andeler av oljemarkedet til sine store konkurrenter USA og Russland. USA og Russland vil ikke være med på noe kutt i produksjonen, og da gjør heller ikke Saudi Arabia det.

- USA har ikke lov til å være med på noe prissamarbeid. Russland kan jo sikkert, men trenger pengene og vil i alle fall foreløpig ikke, sier hun.

Dermed faller ikke oljeproduksjonen uten at det er markedet som gjør jobben. Dermed blir strategien å skvise ut produsentene som flommer over markedet med olje som er dyrere i produksjon enn midtøstenolje. Den “nye” oljen i markedet er amerikansk skiferolje, men også andre får merke prispresset.

- Nå skviser de ut de dyreste produsentene. Norge er blant landene som får følge Opecs endrede startegi på kroppen. Nå må oljeselskap i Norge jobbe hardt hvis de skal bli konkurransedyktige med de dyrere prosjektene, mener Saltvedt, og peker spesielt på nye prosjekter.

- For eksempel prosjekter i Barentshavet der det også kreves store kostbare utbygginger av infrastruktur for å komme igang.

Ikke økt forbruk

Samtidig som oljeprisfallet i seg selv gir Norge lavere inntekter, faller kronekursen mot dollar. Oppsigelsesrunder i oljesektoren påvirker over tid lønnsnivået, importvarer blir dyrere og det blir dyrere å reise.

- For de fleste av oss vil det som nå skjer oppleves som negativt, sier hun og understreker at de betydelige unntakene er eksportrettet industri utenom olje, som fiske- og møbelindustrien.

- Så får vi se hva Norges Bank velger å gjøre torsdag, sier hun, om rentemøtet denne uken.

Den ventede positive effekten av lavere oljepris, et økt forbruk, har også i stor grad uteblitt. En styrket dollar har utlignet noe av fallet for forbrukere i oljeimporterende land.

Spekulantene i USA har ikke vært så lite positive til oljeprisen siden våren 2013, skriver Bloomberg i kveld.  Hedgefond og andre storinvestorer reduserte posisjonene sine i WTI-olje med 2,5 prosent i de syv dagene før 10. mars, viser offentliggjorte tall.

De siste tre måneden har lagerbeholdningene i Cushing, Oklahoma doblet seg. Dette er stedet der WTI-oljen leveres og de største lagrene er lokalisert. Lagrene er nå større enn de har vært siden 1982.

Alle produserer  på topp

Amerikansk oljeproduksjon er på sitt høyeste nivå siden 1983, 9,37 millioner fat om dagen, ifølge EIA’s statistikker. Selv om antallet rigger i drift faller, er det anslagsvis 3000 brønner som er boret, men ikke tappet, skriver Wood Mackenzie og RBC Capital Markets ifølge Bloomberg.

Opec pumpet opp 30,6 millioner fat dagen i februar, noe som betyr at de overproduserte i forhold til sitt eget mål for niende måned på rad.

Russisk produksjon var på 10,71 millioner fat om dagen i januar, noe som er rekord etter oppløsningen av Sovjetunionen, og energiminister Alexander Novak sa for en uke siden at det er dette nivået de skal ligge på, skriver Bloomberg.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment