Monday, April 4, 2016

DNB board has asked Bjerke explain the revelations – E24

I en pressemelding søndag kveld skriver Bjerke at han vil forklare seg om saken til styret så snart den er blitt gjennomgått internt:

– DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, skriver Bjerke.

Selskapet opplyser til Aftenposten at det er styret som har bedt om redegjørelsen. Avisen avslørte søndag at DNBs datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006-2010 bisto rundt 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene.

– Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjefen.

– Kunne misbrukes

Ut fra den informasjonen som foreligger har DNB ikke brutt lover eller forskrifter i denne saken, hevder banken.

– Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, sier Bjerke.

Ifølge Aftenpostens opplysninger hadde selskapene DNB bisto bankkonto hos DNB Luxembourg. Samtidig leide banken inn stråmenn fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som styremedlemmer. Dermed ble de reelle eierne skjult. Likevel var dette organisert på en måte som gjorde at DNBs kunder hadde herredømme over pengene i selskapene.

Opplysningene om DNBs kunder i skatteparadis kommer fram i interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 andre medieorganisasjoner. Sakskomplekset har fått navnet «Panama papers».

Mæland vil ha redegjørelse

Staten er største aksjonær i DNB, og næringsminister Monica Mæland (H) ble informert om saken i forrige uke. 

– DNB sier at dette ikke burde skjedd, og at banken ikke burde vært med på det. Det er jeg enig i, sier Mæland i en kommentar på regjeringens hjemmeside.

Hun opplyser at hun har bedt DNB-styret om en skriftlig redegjørelse om saken.

– Som aksjeeier i DNB forventer vi at selskapene utviser størst mulig grad av åpenhet knyttet til pengestrømmer, sier Mæland.

– En skam

Flere finanspolitikere reagerer skarpt på avsløringene.

– Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier leder i finanskomiteen på Stortinget Hans Olav Syversen til NTB.

– I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen, som krever handling umiddelbart.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, sier til NTB at hun også er svært skuffet over DNB.

– Selskapet har helt bevisst lagt til rette for skatteunndragelse. Jeg syns også det er påfallende og lite tillitvekkende at de velger å legge seg flate når avsløringene er et faktum og kjent i offentlighet, sier Marthinsen.

No comments:

Post a Comment