Saturday, April 9, 2016

DNB three straw men set in 4000 manages each – would have resulted in 11 meetings every day – Aftenposten



Navnene vekker neppe stor oppmerksomhet. Det er ingen ting som tyder på at de tre har gjort noe ulovlig. De har ingen viktige politiske verv, og de står ikke på noen internasjonale rikingslister.

Men ifølge lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, er de forretningsfolk fra Panama med et ekstremt godt utbygd nettverk over hele verden. De har også ekstremt stor arbeidskapasitet.

I Panamas selskapsregister står de tre personene oppført som styremedlemmer i rundt 4000 selskaper hver. Det blir over 11 styremøter hver dag, dersom hvert selskap avholdt kun ett styremøte i året.

Hjelper DNB-kunder

Blant svært mange verv sitter de som styremedlemmer i rike norske DNB-kunders selskaper på Seychellene. De sitter også, på papiret, med stor makt over selskapet som felte Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Det fremgår i interne dokumenter fra det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonsecka, som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til. Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten og over 100 andre medieorganisasjoner.

Leier ut navnet sitt

Virkeligheten er selvsagt en helt annen. Carmen Wong, George Allen og Jaqueline Alexander er stråmenn som leier ut signaturen og navnet sitt til postboksselskaper i skatteparadiser.

Formelt bestemmer de i selskapet ved å sitte i styrene. Men gjennom forhåndsutfylte skjema signerer de bort sin makt til selskapets egentlige eier. Denne eierens navn fremgår ikke i noen offentlige registre.



Selskapene eksisterer bare på en stor mengde dokumenter med likelydende tekst. Stråmennene deltar i masseproduksjon av postboksselskaper andre kan kjøpe for en billig penge. For eksempel hos DNB eller Nordea i Luxembourg.

Til Seychellene

Som Aftenposten avslørte søndag kveld, har den delvis statseide banken DNB i ti år sendt rike norske kunder til skatteparadiset Seychellene.

Nå angrer konsernsjef Rune Bjerke på at banken ga dette tilbudet, blant annet fordi det kunne brukes til å skjule formuer for beskatning. De tar også avstand fra all sin tidligere kontakt med Mossack Fonseca.

Død person satt i styret

I mars 2014 ble det avholdt styremøte i Orba Global Inc, et av selskapene som DNB opprettet på Seychellene.

Ifølge referatet var første punkt på programmet å minnes ett av styremedlemmene som hadde gått bort. Den avdøde, som Aftenposten har valgt å ikke navngi, var da nestleder i styret og økonomiansvarlig i selskapet.

Neste punkt på programmet var å erstatte den avdøde.

Det styrereferatet imidlertid ikke sier noen ting om, er at personen døde i 2005. Altså åtte år før at hun ble fjernet som styremedlem.

I et annet selskap, som ikke tilhørte DNB, “deltok” avdøde på styremøter og signerte styreprotokoller i 2011. Hun var med andre ord aktiv seks år etter sin død.

Fikk konsekvenser

Carmen Wong, George Allen og Jaqueline Alexander kan neppe ha visst om konsekvensene av sine styreaktiviteter.

På Island har demonstranter kastet bananer og yoghurt på nasjonalforsamlingen Alltinget. De var rasende over at statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ikke fortalte om selskapet Wintris Inc, registrert på De britiske jomfruøyene.

Han har nå gått av, men islendingene krever at også finansminister Bjarni Benediktsson og innenriksminister Ólöf Nordal forlate kontoret. De hadde nemlig heller aldri fortalt velgerne om selskapene de hadde i skatteparadis.

Stråmennene kunne neppe endret utfallet av krisen på Island. De vil heller ikke ha stor innflytelse når DNBs skal granske hvordan datterbanken i Luxembourg opprettet selskapene på Seychellene.

Ønsker ikke å uttale seg om stråmennenes rolle

DNB ønsker ikke å uttale seg om stråmennenes rolle. Mossack Fonseca skriver i et tilsvar til ICIJ at dette “er lovlige tjenester som lar et profesjonelt firma opptre på vegne av et selskap som eies av en tredjepart.”

LikeTweet

No comments:

Post a Comment