Reisetips med annonselenker
Kværner bekrefter at Aker Kværner i 2007 kjøpte tjenester fra selskapet Unaoil, som nå anklages for massiv korrupsjon.
Unaoils integritet ble nøye vurdert, forsikrer det norske selskapet.
Unaoil bisto blant annet med markedsinformasjon, rekruttering av lokale fagfolk og lokaler i forbindelse med oljeprosjekter i Kaspihavet.
Da Unaoil ble hyret inn som tjenesteleverandør, ble det vektlagt at selskapet var revidert av PwC og at dets integritet var sertifisert av selskapet Trace International. I tillegg ble det innhentet en uavhengige integritetsvurdering, skriver Kværner i en uttalelse.
Les også: Røkke-selskap knyttes til bestikkelsessak
«Kværner er ukjent med at Unaoil ikke skal ha operert innenfor gjeldende lover og regler», heter det i uttalelsen. Her står det videre at Kværner ikke betalte penger til Unaoil via oversjøiske bankkontoer.
– Bestikkelsesfabrikk
Unaoil har base i Monaco, og myndighetene i fyrstedømmet ransaket selskapets kontorer tidligere denne uken. Australske Farifax Media og amerikanske Huffington Post har beskrevet Unaoils virksomhet som en «bestikkelsesfabrikk» som har hjulpet vestlige selskaper å få oljekontrakter i Afrika og Asia.
Ifølge de to mediene utførte daværende Aker Kværner «suspekte utbetalinger» til offshore-kontoer i forbindelse med selskapets samarbeid med Unaoil i Kasakhstan. Kværner benekter dette, men bekrefter å ha kjøpt tjenester fra Unaoil tilknyttet Kashagan-prosjektet i den kasakhstanske delen av Kaspihavet.
Den delen av Aker Kværner som gjennomførte prosjektene i Kaspihavet, inngår i dag i Kværner.
Britisk oppfordring
Både Unaoils kontorer og boligene til flere av selskapets direktører i Monaco er blitt ransaket de siste dagene.
Politiet i fyrstedømmet gikk til aksjon etter oppfordring fra britiske myndigheter. Monacos statsminister Serge Telle sier regjeringen undersøker saken parallelt med politiets etterforskning.
– Å finne ut hva som gjorde at dette kunne skje, interesserer meg personlig som regjeringssjef, sier Telle til nyhetsbyrået AP.
– Korrupsjonens prinsipp
Selv om det i årevis har gått rykter om lovbrudd begått av Unaoil, satte ikke Monaco i gang noen etterforskning før oppfordringen kom fra Storbritannia.
– Prinsippet bak korrupsjon er at alt er skjult helt til noen avslører fakta, sier Telle på spørsmål om hvorfor ikke selskapet ble etterforsket tidligere.
Blant de mange selskapene som nå anklages for å ha hatt lysskye forbindelser til Unaoil, er italienske ENI, Halliburton og Rolls-Royce.
I uttalelsen fra Kværner understrekes det at selskapet krever at dets forretningspartnere overholder forretningsetiske retningslinjer. Unaoil har overfor Dagens Næringsliv benektet å ha gjort noe galt. Fredag ønsket selskapet ikke å kommentere saken som Farifax Media og Huffington Post kaller «verdens største bestikkelses-skandale». (©NTB)
Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!
No comments:
Post a Comment