- Går det galt skyldes det ikke lokalene, sier Riksmekler Nils Dalseide. Han har flyttet ut av egne trange lokaler og inn på hotell med Fellesforbundet og Norsk Industri.
Partene i årets første lønnsmegling har tatt på seg spanderbuksene. Det betyr ikke at tilleggene blir store, men de tillitsvalgte får bedre arbeidsforhold. De kan trenge både gode stoler og luftige møterom, for alt tyder på at det blir en lang natt.
Årets lønnsoppgjør er forbundsvist. Fellesforbundet og Norsk Industri er såkalt frontfag.
Tanken er at den konkurranseutsatte industrien skal bestemme hvor stor lønnsvekst samfunnet tåler.
Industrioverenskomsten dekker ca. 30.000 ansatte.
Fellesforbundet krever tiltak mot sosial dumping, diskusjon om pensjon og at alle skal opprettholde kjøpekraften.
Arbeidsgiverne vil redusere enkelte tillegg, samt endre på noen arbeidstidsbestemmelser.
Industribedrifter langs kysten
Dersom Dalseide ikke klarer å finne en løsning alle kan godta, blir det streik i 800 industribedrifter fra søndag morgen. I alt 26.000 arbeidere blir hjemme. I de minste bedriftene er det bare én ansatt som streiker, i den største, Aker Stord, er det 630.
De fleste arbeidsplassene ligger langs kysten. Men hjørnesteinsbedrifter som bildelprodusentene på Raufoss rammes også. De leverer støtfangere og andre deler til tysk bilindustri. Blir det streik kan den få store ringvirkninger.
For industrien som leverer til olje og gassnæringen er en streik uheldig, i en situasjon der det er beinhard kamp om de få oppdragene som legges ut.
Pensjon før penger
Nils Dalseide sier allerede at det kommer til å gå på overtid, men han håper at rekorden fra 2014 blir stående. Da meglet industripartene 18 timer på overtid.
Foreløpig har han mange baller i luften. Noen av dem faller ned uten at det skaper mye bråk. I kveld sitter han trolig igjen med prinsipper om pensjon, krav mot sosial dumping og ønske om lønnsøkninger.
Pensjon er vanskelig. I vinter presenterte Fellesforbundet avtalefesting av bedre ordninger som et hovedkrav. Så viste det seg at de ikke hadde med resten av LO på laget. Da vred Fellesforbundet oppmerksomheten mot konkurransen fra billig utenlandsk arbeidskraft.
Dalseide utelukker ikke at det kan bli nødvendig å be om hjelp fra regjeringen. Det kan for eksempel være at de to partene ber LO, NHO og regjeringen om å ta fatt i pensjonsspørsmålene.
Meglerens problem er at de økonomiske rammene er trange. Når meglingen går på overtid og prinsippene blokkerer en løsning, kan en god megler få fart på prosessen ved å smøre med penger.
Streikefare
De færreste tror streikefaren er stor i industrien. Men nå kommer de andre tariffområdene på løpende bånd. Kilder i de store organisasjonene peker på transportsektoren som utsatt, på grunn av den pågående konflikten i havnene. Enkelte nevner også handelen, hvor pensjonskravet står sterkt.
No comments:
Post a Comment