Thursday, February 18, 2016

Preying on the people behind Vimpelcom-corruption – Dagens Næringsliv

Telenor

Det delvis Telenoreide selskapet Vimpelcom betaler 795 millioner dollar i bot for korrupsjon. De ansvarlige vil bli tiltalt, sier nederlandsk politi.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vimpelcom meldte torsdag kveld norsk tid om et forlik med amerikanske myndigheter. Selskapet skal betale 795 millioner dollar i bøter for å ha begått korrupsjon i Usbekistan i perioden fra 2006 til 2012, skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding. Bøtene tilsvarer 6,8 milliarder kroner.

Vimpelcom har i flere år blitt etterforsket av myndigheter i USA, Nederland, Sverige og Sveits etter påstander om at selskapet har bestukket presidentdatteren i Usbekistan for å få tilgang til mobillisenser i landet.

Vimpelcom og datterselskapet Unitel erkjente seg skyldige i korrusjon i en føderal domstol i New York torsdag. Men saken er ikke over med dette. Den nederlandske påtalemyndigheten varsler at de ansvarlige for den nå erkjente korrupsjonen skal straffeforfølges.

Nederlandsk påtalemyndighet (OM) skriver i en melding at “individer som er mistenkte for å ha hatt en ledende rolle i korrupsjonen skal bli tiltalt hvis deres involvering kan bli bevist juridisk og hevet over tvil. OM etterforsker flere personer, hvorav en er nederlandsk statsborger. Han ble arrestert i november og tatt i forvaring. Etterforskningen fortsetter.”

Men det er ikke bare i Nederland politiet etterforsker Vimpelcom-korrupsjonen:

“Nederlandsk påtalemyndighet har delt informasjon fra sin etterforskning med land hvor det er mulig å tiltale andre individer. Korrupsjon må bekjemepes internasjonalt. Hvert land må ta sitt ansvar”, heter det.

I Norge har Økokrim innledet etterforskning i saken. Jo Lunder, som er norsk statsborger og tidligere konsernsjef ii Vimpelcom, er siktet for medvirkning til korrupsjon. Han nekter straffskyld.

Hans etterfølger som konsernsjef i Vimpelcom, Jean-Yves Charlier, beklager korrupsjonen selskapet nå innrømmer å ha begått:

“Å løse denne saken har hatt høyeste prioritet for Vimpelcom. Dette har vært svært utfordrende for oss som selskap og for våre ansatte, og vi er fornøyde med å ha oppnådd en avtale med myndighetene. De ulovlige handlingene, som vi beklager på det dypeste, er uakseptable”, heter det i en melding fra Vimpelcom.

Telenor, som eier 33 prosent av Vimpelcom, skriver følgende om forliket i en pressemelding torsdag kveld:

“Korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken.”

Se også på DNtv: Hvem visste hva når?

Schiøtz mener Jo Lunder fikk munnkurv

LikeTweet

No comments:

Post a Comment