Thursday, February 18, 2016

TV2 cheers: Majority of public service broadcasting in Bergen – Manager

Reisetips med annonselenker

Flertallet på Stortinget går inn for å gi en kommersiell allmennkringkaster kompensasjon for å drive med nyhetsproduksjon.

Kulturkomiteen avga sin innstilling til stortingsmeldingen som omhandler framtiden for NRK og for den kommersielle allmennkringkasteren TV 2 torsdag.

Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har inngått avtale om allmennkringkasting.

Stortinget vil også be om en kortsiktig utvidelse av avtalen til TV 2 som utløper senere i år. Dette slik at de senere kan ta for seg problemstillingen med en kommersiell allmennkringkaster. Flertallet går uansett inn for å gi en kommersiell allmennkringkaster kompensasjon for å drive med nyhetsproduksjon, slik TV 2 har ytret ønske om.

– Dette er en viktig dag for norsk mediemangfold og for Bergen. Nå ser vi frem til at regjeringen følger opp det brede politiske flertallet i komiteen og lyser ut en ny avtale, sier sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i TV 2.

Stortinget ber i avtalen regjeringen om å ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen senest innen utgangen av 2016.

Vil ha TV 2-avgift

TV 2-ledelsen har foreslått en husstandsavgift som betales av alle husstander uansett om de har TV-apparat eller ikke.

Utspillet førte til at P4-sjef Trygve Rønningen gikk ut i media og kommenterte at hans radiokanal i så få burde ha krav på tilsvarende støtte.

Han var ikke alene om å mene dette.

– Hvis TV 2 og kanskje P4 får statsstøtte til nyheter, så vil Nettavisen forvente at også de viktige nyhetsaktørene på nett – som Nettavisen og VG Nett – får direkte statsstøtte, sa Nettavisens sjefredaktør og administrerende direktør, sa Gunnar Stavrum onsdag.

«Tigging på høyt nivå»

Sjefredaktør John Arne Markussen ba stortingspolitikerne oppdatere seg på medieutviklingen før innstillingen leveres.

– Hvis det viser seg å stemme at flertallet på Stortinget ikke bare ønsker at NRK skal fortsette driften på dagens nivå, men også foreslår en modell som sikrer TV 2s modell, enten via statsbudsjettet eller via en ekstraskatt, så har vi brutt en ny barriere i mediepolitikken. Det er kort og godt ikke til å tro, sa sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet til Kampanje onsdag.

Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen omtalte TV 2-forslaget som «tigging på høyt nivå».

– Man ser altså bort fra at TV 2 tjener godt og at ikke medieverden ikke lenger er bare er NRK og TV 2, skriver han i en leder onsdag.

Vurderer finsk modell

NRK-lisens eller ikke, konklusjonen fra Stortinget er nå at de ber regjeringen forsikre seg om at det som en del av det pågående arbeidet med å finne alternative finansieringsmodeller for NRK, blir utredet en ordning etter finsk modell.

Den finske allmennkringkasteren YLE finansieres etter en modell der lisensen er en skatt per person, gradert ut fra inntekt.

Flertallet er også innstilt på å be regjeringen gi NRK styringssignaler hvert fjerde år, fastsettelse av lisensen over lengre perioder, samt å sørge for kompensering av lønns- og prisvekst, noe som skal bidra til å sikre mer forutsigbarhet for NRK.

Partiene er også enige om at de viktigste internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler.

Politikken NRK og TV2 må forholde seg til er en seier for seerne og bransjen, mener Virke. Næringslivets nest største hovedorganisasjon har to krav til kulturminister Helleland i oppfølgingen:

– Hold NRK i ørene og still klare krav til TV 2.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment