Saturday, February 20, 2016

This will save the economy when interest rates are zero – E24

Før finanskrisen i 2008 var såkalte kvantitative lettelser, pengetrykking om du vil, og andre relativt ekstreme pengepolitiske tiltak langt fra tankene til verdens sentralbanksjefer.

Nå er stemningen totalt endret.

De ekstreme grepene er normen i flere av de store økonomiene.

I EU er sentralbanksjef Mario Draghi i den europeiske sentralbanken (ESB) blitt tvunget til å sette innskuddsrenten ned til minus 0,2 prosent, samtidig som han stadig blar opp for kjøp av flere statsobligasjoner.

Hva er negativ rente? Les mer her!

I Kina spytter sentralbanken daglig inn penger i bankene for å unngå kollaps i markedet.

Og her hjemme tok sentralbanksjef Øystein Olsen torsdag talerstolen og annonserte at lave renter trolig ikke vil være nok til å sikre norsk økonomisk vekst i årene som kommer.

Negativ rente i Norge?

– De har fortsatt et par rentekutt til, og den kan bli negativ, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebanken 1 til E24 kort tid etter Olsens tale.

I Sverige har de en god stund hatt negativ rente, minus 0,5 prosent.

Styringsrenten i Norge er nå 0,75 prosent. Neste rentemøte er 17. mars.

– Jeg tror det er lurt at de begynner å forberede kvantitative lettelser, fortsetter Holvik.

– Det vil jo da med det lille statspapirmarkedet vi har bety at en kan kjøpe annen type kommune- eller bankgjeld for å bidra, hvis en får mer uro i kapitalmarkedene.

Med kvantitative lettelser menes altså at sentralbanken kjøper statsobligasjoner og på den måten øker pengemengden i landet (se faktaboks)

Per i dag kjøper ESB obligasjoner for 60 milliarder euro, eller 571,8 milliarder kroner i måneden. Økonomene venter at dette beløpet vil økes neste måned.

No comments:

Post a Comment