Monday, February 22, 2016

Jo Lunder claims Vimpelcom colleagues manipulated – E24

Vimpelcom innrømmet forrige uke å ha betalt store beløp i bestikkelser i bytte mot telelisenser i Usbekistan, og i et forlik med myndighetene i USA – hvor selskapet er børsnotert – ble det akseptert en bot på hele 795 millioner kroner.

Vimpelcom har hovedkontor i Amsterdam, og har også vært i nederlandske myndigheters søkelys.

Mandag kveld skriver Dagens Næringsliv at Vimpelcoms tidligere konsernsjef, norske Jo Lunder, har sendt avisen en e-post hvor han hevder seg manipulert av andre i selskapets ledelse.

I eposten til Dagens Næringsliv (krever innlogging) skriver han at han har merket seg at det rettes kritikk mot Vimpelcoms internkontroll og antikorrupsjonsprogram også i hans tid som konsernsjef, i årene 2011–2015.

Jo Lunder kom inn i Vimpelcoms styre som Telenors representant, og ble senere utnevnt til konsernsjef. Telenor er nest største aksjonær i selskapet, men har lenge forsøkt å kvitte seg med sin eierpost.

Ikke helt oppdatert på skandalen? Dette er Vimpelcom-saken

I eposten til DN trekker Lunder frem to hovedårsaker til at Vimpelcom er ilagt en av tidenes største korrupsjonsbøter:

Manglende kontrollrutiner og ansatte som omgikk reglene:

– Det vil uansett, for alle bedrifter, være vanskelig å ha tilfredsstillende kontroll når systemene bevisst omgås, manipuleres og ikke følges av egne ledende ansatte, siterer DN fra Jo Lunders e-post.

Navnga kvintett

Lunder har overfor norsk Økokrim navngitt fem personer i selskapsledelsen, som han mener ga grønt lys til de omstridte lisenskjøpene i Usbekistan.

De fem er, med deres daværende rolle i Vimpelcom:

Finansdirektør Henk van Dalen, juridisk direktør Jeffrey D. McGhie, assisterende juridisk direktør Felix Saratovskij, CIS-sjef Dmitrij Kromskij, juridisk direktør i CIS-avdelingen, Ivan A. Saitsev.

Hvorvidt dette er personene Lunder sikter til når han kommer med sine uttalelser står uuttalt i mailen DN refererer.

No comments:

Post a Comment