Friday, February 19, 2016

Vimpelcom Settlement in USA – E24

Tidligere denne uken ble det kjent at Vimpelcom ønsket å inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

I en pressemelding, sendt ut av det amerikanske justisdepartementet, kommer det frem at det delvis Telenor-eide selskapet inngår et forlik om å betale 795 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder norske kroner, etter at selskapet innrømmer å ha begått korrupsjon.

Det amerikanske justisdepartementet er svært fornøyd med resultatet, kommer det frem i pressemeldingen:

– Dette beviser at vi jobber målrettet for å oppnå rettferdighet og for å skape endring, sier assisterende justisminister Leslie R. Caldwell.

Han får støtte av advokat Preet Bharara, som har ført saken på vegne av USA.

– Dette markerer besluttsomheten vår i kampen mot korrupte selskaper som har gjort bestikkelser til en viktig del av deres forretningsmodell.

Richard Weber, etterforskningsleder i det amerikanske skatterettsvesenet IRS, sier i pressemeldingen at dagens innrømmelse av skyld fra VimpelCom og Unitel er en seier for alle som jobber for å bekjempe korrupsjon.

– Det er viktig for den globale økonomien at det er like spilleregler for alle. Når enkelte ledere i disse selskapene valgte å drive bedrageri og dra nytte av sin innsidekunnskap, valgte de også å gjøre seg selv til kriminelle. Vi lover å fortsette vår kamp på den internasjonale arenaen for å stoppe korrupte finanssystemer som dette.

Les deg opp på Vimpelcom-skandalen her.

Fortsetter etterforskningen

Torsdag kveld melder også nederlandske påtalemyndigheter at Vimpelcom har inngått forlik med påtalemyndigheten og vil betale 400 millioner dollar i bot.

Nederlands påtalemyndighet (OM) skriver at de etterforsker flere personer knyttet til saken, hvorav en er nederlandsk statsborger. Han ble arrestert i november og satt i forvaring.

Påtalemyndigheten i landene kommer til å dele informasjon om etterforskningen, skriver OM.

– Uakseptabelt

Korrupsjonen Vimpelcom innrømmer å ha begått omfatter utbetalinger på mer enn 114 millioner til Usbekistan.

Det var i kvartalsrapporten som ble lagt fram onsdag at Vimpelcom innrømmet lovbrudd i korrupsjonssak som i lengre tid har vært under etterforskning i både Nederland og USA.

I kvartalsrapporten opplyste selskapet også om at det forelå et utkast til forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

 – Korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken, skriver Telenor i en børsmelding torsdag kveld.

Telenor skriver også at Vimpelcom ifølge dommen vil være underlagt ekstern oppfølging i tre år.

Telenor opplyser til E24 at de ikke ønsker å kommentere saken utover det som står i børsmeldingen.

No comments:

Post a Comment