Saturday, February 20, 2016

These experts believe the speech: – First step to notify new times in Norway … – E24

– Jeg hadde forberedt en kritikk av talen på at de insisterer på 2,5 prosent inflasjon og så videre. Men det måtte jeg bare legge til side, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika om sentralbanksjef Øystein Olsens tale, og ler.

Han mener den står som én av de beste årstalene han har lest, med ønskede kursendringer i Norges Bank.

– Jeg biter meg mest merke i det siste avsnittet, hvor han holder det litt åpent og sier at det er lov å tenke nytt, sier Andreassen. 

Det spennende avsnittet Andreassen viser til, avsluttes slik:

«Når omgivelsene skifter, må også sentralbanker være i stand til å omstille seg og tenke nytt. Vi må lære av det vi har bak oss, være forberedt på brå skift og jakte på nye løsninger.»

 Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i  Eika.
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

– Det er første steg for å varsle nye tider i Norges Bank, sier han.

Han tolker talen som at Olsen vil være mindre opptatt av inflasjonsmålet på 2,5 prosent, og konkluderer med at Norge har en mer proaktiv sentralbanksjef i vente.

Andreassen har sterk tro på at Olsen kutter renten med 0,5 prosentpoeng i mars, i stedet for ventede 0,25 prosentpoeng. Hvis Andreassen har rett, blir styringsrenten satt ned fra 0,75 prosent til 0,25 prosent ved neste rentemøte.

– Det er nok ikke en done deal, men hvis det fortsetter å komme inn svake tall, er jeg ganske sikker på at det blir et rentekutt på en halv prosent, sier Andreassen.

– En del av talen er viet negative renter. Det mer enn antyder at det er godt innenfor mulighetsområdet at vi snart har negative foliorenter i Norge, sier han videre.

No comments:

Post a Comment