Wednesday, February 17, 2016

Vimpelcom reach an amicable settlement in corruption case – Aftenposten



Vimpelcom la frem sine resultater for 2015 onsdag morgen. I årsrapporten skriver selskapet at det fortsatt pågår samtaler med det amerikanske justisdepartementet og finanstilsynet. I tillegg forhandler selskapet med det nederlandske statsadvokatembedet.

«Diskusjonene har resultert i foreløpige avtaler med SEC, DJ og OM», skriver selskapet. Forkortelsene er for de amerikanske og nederlandske myndighetene.

«Disse foreløpige avtalene må godkjennes av de rette myndigheter», fortsetter meldingen og føyer til at de ikke blir offentliggjort før de er endelig godkjent.

«Korrupsjon er uakseptabelt og Telenor ser svært alvorlig på at Vimpelcom nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler,» skriver Telenor i en børsmelding onsdag.

Telenor kjøpte seg inn i russiske Vimpelcom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker.

Daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas satt i Vimpelcoms styre fra 2010 til desember 2014. Han gikk av som Telenor-sjef i juni i år.

Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel på 33 prosent i Vimpelcom.

Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom etterforskes internasjonalt for store pengeoverføringer til et postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Stortinget behandlet saken og konkluderte i mai 2015 med at det fortsatt er et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet.

Tidligere konsernsjef Baksaas innrømmet mandag 2. november å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen bestemte tirsdag 3. november at det skal holdes en ny høring i saken.

Torsdag 5. november opplyste Økokrim at Jo Lunder, tidligere konsernsjef i Vimpelcom (2011-2015) var blitt pågrepet, siktet for korrupsjon knyttet til Vimpelcom. Han løslates fra varetekt fem dager senere.

Telenors styre har hyret advokatfirmaet Deloitte til å gå gjennom Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom.

Innrømmer korrupsjon

I avtalen innrømmer Vimpelcom at det gjennom datterselskap har brutt amerikanske anti-korrupsjonslover og «relevante nederlandske lover». Vimpelcom vil betale bøter for overtredelsene.

Før jul ble det kjent at selskapet satte av 7,6 milliarder kroner med tanke på korrupsjonsanklagene. Årsrapporten gir inntrykk av at bøtene vil bli betalt med dette beløpet.



Norske Økokrim etterforsker også saken, for å se om nordmenn har deltatt i korrupsjonen som Vimpelcom nå innrømmer at fant sted.

- Har ligget i kortene

Telenor hadde flere styremedlemmer i Vimpelcom, og nordmannen Jo Lunder var administrerende direktør. Han ble i fjor høst siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Lunders forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier til E24 at nyheten ikke har noe å si for saken til klienten. Han viser til at dette har «ligget i kortene fra dag én».

- Jo Lunder har hatt samme syn på denne saken hele veien. I den grad det har blitt begått lovbrudd, er det gjort av andre enn ham, sier han.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment