Thursday, February 25, 2016

New construction figures: Continued large regional differences – Aftenposten



Det er fremdeles store regionale forskjeller på salgstakten i nybyggmarkedet, slik det også var før jul i fjor. Hele seks av ti nyboligsalg kom på Østlandet, et rekordhøyt salg, melder Samfunnsøkonomisk analyse om i rapporten Econ Nye boliger som ble lagt frem torsdag formiddag.

Salget på Vestlandet og Sørlandet er svakt.

Econ melder at det i de siste to månedene har blitt solgt 2818 nye boliger totalt i Norge, noe som er 19 prosent flere enn på samme periode i 2015.

Stavanger med lav salgstakt

Som rapporten også viste i desember er det laber utvikling i Rogaland. Man ser tydelig nedgang i fylkene som er tungt inne i oljeindustrien, spesielt Rogaland og Stavanger, uttalte Bjørn Gran, samfunnsøkonom i Samfunnsøkonomisk analyse i desember.

- På Sørlandet har markedet vært tregt veldig lenge, men vi hadde tro på at det skulle gå opp. Men det er mye leverandørindustri i Agder-fylkene, så det virker som de har fått et tilbakeslag nå, sa Gran i desember.

Tallene så langt i 2016 viser at den lave salgstakten fortsetter i vest og sør.

«Salgstakten på Østlandet var 23 prosent. Nord-Norge hadde 18 prosent, mens Midt-Norge hadde 15 prosent. Vestlandet og Sørlandet lå lavest med en salgstakt på henholdsvis 12 og 11 prosent. I Stavanger var salgstakten kun åtte prosent, mot 35 prosent i Oslo», skriver Econ i sin analyse.





…men Stavanger har høy kvadratmeterpris

Samtidig er det høye kvadratmeterpriser på nybyggene i Stavanger sammenlignet med de andre byene i landet. I snitt må du ut med 52.900 kroner pr. kvadratmeter i oljehovedstaden, mens prisene i Bergen, Trondheim og Tromsø kretser rundt 52.000 kroner. I Oslo er snittprisen pr. kvadratmeter hele 66.000 kroner.

Til sammenligning er kvadratmeterprisen for brukte boliger i hele Norge pr. januar i år 36.835 kroner, ifølge boligprisstatistikken til Eiendom Norge.

De høyeste kvadratmeterprisene for brukte boliger finner vi i Oslo, der de i januar var 58.955 kroner i snitt (alle boliger, red.anm.). I Stavanger var snittprisen pr. kvadratmeter på brukte boliger 36.099 kroner, i Bergen 47.286 kroner, i Trondheim 41.062 kroner, mens de brukte Kristiansand-boligene i snitt kostet 30.060 kroner pr. kvadratmeter i januar.

Interessert i boligpriser? Da er du muligens interessert i disse sakene:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment