Tuesday, April 26, 2016

DNB’s General Meeting: – Board takes a serious view on what has emerged – Aftenposten



191 aksjonærer møtte opp på DNBs generalforsamling og representerte totalt 62 prosent av aksjene. Med aksjene de fremmøtte besitter er det staten som har flertall på generalforsamlingen.

Styreleder Anne Carine Tanum åpnet med å kommentere Panama Papers-avsløringene.

- Til tross for at det ikke er avdekket lovbrudd, ser styret alvorlig på det som er kommet frem. Vi skulle ikke bidra til å opprette selskaper på Seychellene, sa Tanum.

Hun gjentok fire tiltak styret har bedt konsernledelsen om å gjennomføre, som ble kjent da DNB la frem sin redegjørelse 11. april.

I utgangspunktet er alle styremedlemmene på valg, unntatt Jarle Bergo. Men generalforsamlingen står fritt til å velge hvem den vil.

Anne Carine Tanum (født 1954) – Styreleder siden 2008, har sittet i styret siden 1999. Hun var eier av Tanum AS og også selskapets toppsjef. Nå grossist i styreverv: styreleder i Den Norske Opera og Ballett, E-CO Energi Holding AS, E-CO Energi AS og Nordisk Film Kino AS. Nestleder i styret for Oslo universitetssykehus HF. Styremedlem i Cappelen Damm AS, Try AS, Europris AS og IRIS AS. Tidligere styreleder i NRK. Utdannet cand.jur. ved Universitetet i Oslo.

Tore Olaf Rimmereid (født 1962) – Nestleder i styret siden 2012 og styremedlem siden 2008. Han har vært gruppesekretær for Høyre på Stortinget, og er eneste styremedlem med politisk fortid. Han er administrerende direktør i E-CO Energi. Han er nå styreleder i Oslo Lysverker, Opplandskraft DA og Energi Norge (bransjeforening for energinæringen). Utdannet siviløkonom og autorisert finansanalytiker ved Norges Handelshøyskole.

Jarle Bergo (født 1945) – Styremedlem siden 2011. Han var inntil 2008 visesentralbanksjef. Bred internasjonal erfaring som Executive Director i Det internasjonale pengefondet (IMF) ut 2010. Tidligere forretningsfører for Statens Banksikringsfond og styremedlem i Oslo Børs. Har også deltatt i ulike komiteer og ekspertgrupper, blant annet i komiteen for etiske retningslinjer for Statens Pensjonsfond i 2002. Utdannet sosialøkonom ved Universitetet i Oslo.

Jaan Ivar Gjærum Semlitsch (født 1971) – Styremedlem siden 2014. Konsernsjef i Elkjøp Nordic AS. Har vært og er styreleder eller medlem i en rekke styrer i norsk næringsliv. Han har blant annet vært styreleder i Statoil Norge AS, og sitter i dag som styreleder i blant annet Elkjøp Norge AS og Lefdal Elektromarked AS.

Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Berit Svendsen (født 1963) – Styremedlem siden 2012, men før det to år som styremedlem i DNB Bank. Konserndirektør i Telenor og administrerende direktør for Telenor Norge. Har vært styreleder i Data Respons ASA og styremedlem i EMGS og Ekornes ASA samt medlem av EU-kommisjonens rådgivende gruppe for IKT-spørsmål. Er utdannet sivilingeniør ved NTNU, og har en Master of Technology Management ved NTNU i samarbeid med NHH og Massachusetts Institute of Technology.

- Det er svært beklagelig at vi har opprettet disse selskapene på Seychellene. Selv om det er ti år tilbake i tid og selskapene er avsluttet, har det skadet tilliten til DNB. Vi vil gjøre det som skal til for å gjenopprette denne tilliten, sier Tanum til generalforsamlingen.

Tidligere konsernrevisor stilte spørsmål til ledelsen

Harald Jægtnes ble pekt på som ansvarlig i DNBs redegjørelse om bankens skatteparadis-akrobatikk. Jægtnes deltok som aksjonær, og stilte spørsmål til styreleder Tanum og konsernsjef Bjerke.

- Hvordan vurderer man at dagens kontrollsystemer er til å fange opp et tenkt tilfelle av en lovlig og uetisk handling på nivå 4 i organisasjonen? spør Jægtnes.



DNB Luxembourg ligger på nivå fire fra toppen og ned i DNBs organisasjon. Anne Carine Tanum mener kontrollen er god i dag.

- Når vi ser på hva styret bruker sin tid på er dette et vesentlig område. Konklusjonen min er at den er god i dag, svarer styreleder Tanum.

Konsernsjef Rune Bjerke påpekte at han mener det ikke er noen som skal pekes ut som syndebukker.

- Det er mitt ansvar alt som skjer i DNB, og det ansvaret nytter det ikke å plassere på andre, sier Bjerke.

- Men når man skal vurdere begivenheter som ligger ti år tilbake i tid, må man vurdere hva som skjedde, hvordan det kunne skje og hvorfor det ikke ble fanget opp av de fire forsvarslinjene man har. Det er arbeid som pågår akkurat nå.

- Det er ingen som er syndebukker her. Det er konsernsjefens ansvar. Når vi kikker tilbake i tid, er det ikke for å lete etter en syndebukk, det er for å finne ut hva som skjedde og lære av det.

Holder fast ved innstillingen til nytt styre

Valgkomiteen har stått fast ved sin innstilling til valg av nytt styre, som ble sendt inn før Aftenpostens Panama Papers-avsløringer.

Staten ved næringsminister Monica Mæland (H), som er største aksjonær i DNB, har sendt 26 spørsmål til DNB etter at de la frem en redegjørelse 11. april i år.

Svarene på spørsmålene vil ikke være klare før en stund etter generalforsamlingen.

Har du mistet oversikten? Her er Panama Papers-avsløringene

Kjøpte aksje for å si hva han mener

Odd Dag Bjørndal har vært fast gjest på DNBs generalforsamling siden 1998. Han fikk et vennlig nikk av konsernleder Rune Bjerke.

Bjørndal eier én aksje, noe som gir han talerett på generalforsamlingen til banken. Den benytter han seg av. Han begynte med å be om at det ikke skulle være begrensning i taletiden, men fikk ikke flertallet i generalforsamlingen med seg.

Han åpnet med å si at han er imponert over resultatene banken leverer, til tross for at det er en turbulent tid.

- Jeg synes det er rart at ikke de rutinene som man viser til, med alle de folkene man har i sving for å avdekke uheldigheter, at det ikke ble oppdaget før. Og jeg må få lov til å si at det må være grenser for hvor lenge man får lov til å gå i søvne, uten å oppdage slike ting, sier Bjørndal til generalforsamlingen.

Han tok også ordet da konsernledelsens godtgjørelse var tema. Sjefslønn har vært en av hovedkampsakene til Bjørndal.

- Jeg vil anbefale, og jeg har sagt det før Rune, det er noe som heter magamål. Det er lov å si at «jeg har det bra som jeg har det, og jeg trenger ikke mer.»

Få ønsket å si noe på forhånd

Få av aksjonærene ønsket å si noe da Aftenposten forsøkte å få dem i tale før generalforsamlingen. Folketrygdfondet eier 6 prosent av aksjene i DNB. De opplyste at de har hatt et møte med konsernledelsen i DNB for å få mer informasjon om saken, og at de har tillit til styret.

KLP eier 0,94 prosent av aksjene i DNB.

- Saken er kritikkverdig og uheldig, men vi har tillit til det arbeidet styret nå gjør, sa Jeanett Bergan, som er leder for ansvarlige investeringer i KLP.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment