Saturday, April 23, 2016

Strikes in the hotel industry from Sunday morning – Aftenposten



Meglingen på overtid førte ikke frem.

- Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger, sier forbundsleder Jørn Eggumi Fellesforbundet.

Svaret fra arbeidsgiversiden er kontant:

- Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen.

3351 medlemmer i 356 NHO-bedrifter i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag og Vestfold er tatt ut i streik. Det samme gjelder for 99 medlemmer ved syv bedrifter i Buskerud, Oslo, Sør-Trøndelag og Hordaland som har direkteavtale med Fellesforbundet.

Plaza Royal Christiania rammes hardt

Thon Hotel, Quality Hotel og Scandic-hoteller, i tillegg til Peppes Pizza-kjeden og kantinetjenesten Eurest er hardt rammet, viser oversikten.

I Oslo er Radison Blu Oslo Plaza og Clarion Hotell Royal Christiania blant hotellene som rammes hardest. Ved Plaza tas 98 organiserte ut, ved Bristol tas 41 ut, ved Holmenkollen park tas 40 ut, ved Royal Christiania tas 78 ut. Sistnevnte hotell er med sine 532 rom blant de største i hovedstaden.



- Vi klarer oss nok gjennom søndagen. Etter det vet vi ikke ennå. Det prøver vi å kartlegge nå. Men vi kommer nok til  måtte stenge ganske snart, sier André Schreiner, hotelldirektør ved Royal Christiania.

Administrerende direktør Tarje Hellebust ved Oslo Plaza sier til NRK at han er bekymret for de finansielle konsekvensene ved streiken.

- Vi håper på en snarlig løsning på konflikten, sier direktøren.

Han sier samtidig at de ved hotellet vil gjøre det de kan for at gjestene ikke skal merke noe til streiken.

- Ingen må forlate hotellet før klokken tolv i morgen, og alle får spise frokost, sier Hellebust lørdag ettermiddag.

Også kantinedriften til ISS får merke streiken i blant annet Oslo og Trondheim. Enkelte restauranter i hovedstaden vil også merke streiken godt. Ved Peppe’s pizza i Stortingsgaten tas åtte ansatte ut, mens 28 tas ut ved Friday’s på Karl Johans gate.

Her kan du blant samtlige hoteller og bedrkifter som tas ut i streik:

Meklet 11 timer på overtid

- Etter at vi har meklet i 11 timer på overtid for å finne en løsning, må vi bare konstatere at arbeidsgiverne også har avvist våre krav om høyere lønn for våre lavest betalte medlemmer, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Forbundssekretær Clas Delp, som har ledte Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon, sier at deres medlemmer henger etter lønnsutviklingen i samfunnet ellers.

- Våre medlemmer på Riksavtalen er blant dem som tjener aller minst, og som fortjener et løft. Vi oppfatter derfor arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, sier han.

NHO: Fullt forsarlig å holde driften gående

NHO Reiseliv, som er motparten, har foreløpig følgende beskjed:

- Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen til egne nettsider.

Med få organiserte medarbeidere innenfor Riksavtalens område vil det være fullt forsvarlig å fortsette driften ved en eventuell arbeidskonflikt, eventuelt i redusert form, er holdningen de kommuniseres til medlemsbedriftene sine.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment