Saturday, April 23, 2016

- No one should be afraid to speak up – E24

– Alle våre ansatte har tilgang til en varslingskanal der identiteten ikke er kjent for oss. Henvendelsen blir håndtert av et eksternt selskap, sier informasjonssjef Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

Mens DNB-ansatte instrueres om å oppsøke en sjef, er mulighetene for varsling mange i andre store konserner med den norske stat på eiersiden:

  • Statoil, Hydro og Telenor tilbyr ansatte varsling under full anonymitet
  • Ansatte kan gå til nærmeste sjef, men oppfordres også til å snakke med «etikk-tillitsvalgte» – ansatte som har fått et dedikert ansvar for å følge opp bekymringsmeldinger
  • Alle tilbyr varsler-hjelpelinjer som er operert av en uavhengig, ekstern profesjonell leverandør
  • Statoil og Telenor pålegger dessuten ansatte varslingsplikt – de er nødt til å si ifra om de får kjennskap til uetiske eller ulovlige forhold i konsernet. Hydro gir en klar oppfordring

DNB har fått knallhard kritikk etter Aftenpostens avsløring om at DNB Luxembourg har hjulpet nordmenn å lage postboksselskap i skatteparadis som kan brukes til å unndra skatt.

DNB-sjef Rune Bjerke har sagt at hverken han eller andre i konsernledelsen har kjent til praksisen, som DNB i dag tar avstand fra.

Men Bjerke skulle gjerne ha visst – og har uttrykt frustrasjon over at andre personer under ham i konsernet har latt være å informere.

Ber DNB gjøre «full gjennomgang»

Som E24 skriver fredag, har DNB-ansatte som vil varsle om kritikkverdige forhold to valg.

Begge leder til en sjef: De skal enten gå til nærmeste leder, eller direktøren for konsernrevisjon.

Dersom personer i konsernrevisjonen ønsker å si ifra om kritikkverdige forhold i egen avdeling, leder altså begge varslerkanalene til de samme personene som styrer avdelingen.

No comments:

Post a Comment