Wednesday, April 27, 2016

Telenor investigation report could come this week – Dagens Næringsliv

Telenor

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal holde åpen høring om Vimpelcom-saken i slutten av mai.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Som DN skrev i onsdagsutgaven sendte en varsler flere konkrete bekymringsmeldinger til Vimpelcom- og Telenor-topper om Vimpelcoms avtale i Usbekistan allerede høsten 2011.

Les saken her: Luktet korrupsjon – slo alarm flere ganger

-Varsleren ser ut til å ha formulert seg krystallklart, på en måte som ikke er til å misforstå. Det er underlig at et så tydelig varsel ikke førte mer konkrete resultater, men det vil forhåpentlig Deloitte-rapporten som kommer snart gå dypere inn i, det vil vi også gjøre i høringen i slutten av mai, sier Erik Skutle i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Etter det DN erfarer har kontroll- og konstitusjonskomiteen satt 27. mai som tentativ dato for høringen, som skal bringe frem hvordan næringsdepartementet har utøvd eierskapet i Telenor.

 I et brev som ble sendt til næringsminister Monica Mæland (H) i midten av mars ber komiteen om at alle relevante dokumenter blir gjort tilgjengelig i forkant av høringen.

Det har vært uenighet i komiteen om den skulle be om å få overlevert dokumentene, og vedtaket ble gjort mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet. Det er foreløpig ikke klart hvem som blir kalt inn til høringen, som er blitt lagt på is i påvente av Deloitte-rapporten.

I løpet av kort tid

Deloitte Advokatfirmas granskning av Vimpelcom-eierskapet ventes å være klar i løpet av kort tid. Konklusjonene kan komme allerede denne uken. Telenor-sjef Sigve Brekke vil ikke avsløre tidsplanen for fremleggelsen av Deloitte-rapporten, eller konklusjoner i rapporten, utover å bekrefte at selskapet har fått løypemeldinger underveis.

– Så fort vi får rapporten, skal den offentliggjøres, sier han.

“Krevende”

Brekke sier at Deloittes konklusjoner også vil få betydning for fremtiden til fire Telenor-topper som har vært fristilt siden november ifjor. Telenor-sjefen sier han har hatt kontakt med alle fire gjennom hele perioden, og at det har vært «krevende» for selskapet å ha finansdirektør og juridisk direktør ute av spill så lenge.

Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet sier han ser frem til fremleggelsen av Deloitte-rapporten. Giske var næringsminister i perioden Telenor skal ha blitt varslet om mulig korrupsjon i deleide Vimpelcom.

-De gjentatte og konkrete advarslene fra varsleren gjør ikke spørsmålene vi har stilt fra politisk hold mindre aktuelle. Jeg forventer at Telenor-ledelsen legger alle kortene på bordet. Telenor må oppklare hvem som visste hva, og hva slags system selskapet har for å håndtere denne typen bekymringsmeldinger, sier Giske.

Les også:

Luktet korrupsjon – slo alarm flere ganger  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment