Sunday, July 31, 2016

Fewer were unemployed in July – Dagens Næringsliv

Arbeidsledighet

Men ledighetsraten øker til 3,2 prosent.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav publisert fredag.

Nå er 87.700 personer helt arbeidsledige, noe som tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken. Disse tallene er ikke sesongjusterte. I juni var ledighetsraten på 2,8 prosent.

På forhånd var det ventet en ledighetsrate på 3,2 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn blant fem økonomer.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets forklarer at grunnen til at ledighetsraten øker mens antall ledige faller har å gjøre med sesongjusteringer. I de sesongjusterte tallene korrigeres det for den normale økningen, men det gjør man ikke i de ujusterte tallene.

Det har vært et kraftig fall i antall personer på arbeidsmarkedstiltak fordi det er sommerferie. Disse vil bli registrert som helt ledige. Ifølge Bruce vil man alltid se en økning i ledighetsraten i juli.

Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak er nå på 99.600 personer, dette tilsvarer 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 6.600 flere enn i juli ifjor, da bruttoarbeidsledigheten var på 3,4 prosent, opplyser Nav.

- Registrert ledighet er Norges Banks viktigste indikator for den løpende utviklingen i produksjonsgapet og er dermed avgjørende for rentesettingen, påpeker Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

Bruce viser til at Norges Bank anslår en økning i ledigheten på mellom 500 og 1.000 personer per måned.

Økt AKU-ledighet

Fredag kom også Statistisk sentralbyrås (SSB) Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Ifølge SSB viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 131.000 personer i mai, tilsvarende en ledighetsrate på 4,7 prosent. I forrige tre måneders-periode var ledighetsraten på 4,7 prosent.

På forhånd var det ventet en ledighet på 4,6 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

AKU-tallene viser at antall sysselsatte gikk ned med 19.000 fra februar til mai, justert for sesongvariasjoner.

Nedgangen i antall sysselsatte er størst blant unge under 25 år, ifølge SSB.

Fortsatt regionale forskjeller

Ifølge Nav-tallene er det fortsatt en todelt utvikling i arbeidsledigheten i Norge. Sammenlignet med samme periode ifjor, er det i 12 av 19 fylker færre arbeidsløse.

Nedgangen i antall arbeidsløse er størst i Nord-Trøndelag, der 19 prosent færre er arbeidsledige. I Sogn og Fjordane er det 13 prosent færre arbeidsledige, sammenlignet med juli ifjor.

Arbeidsledigheten har derimot økt mest i Rogaland. Der har ledigheten økt med 34 prosent siden juli ifjor. I Hordaland har ledigheten i samme periode økt med 23 prosent.

Øker mest blant ingeniører

Sammenlignet med juli ifjor er det 32 prosent flere helt arbeidsledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag, opplyser Nav.

Nest størst økning har det vært blant lærere, der 18 prosent flere er arbeidsledige i juli i år sammenlignet med juli ifjor.

Nedgangen i arbeidsledigheten er derimot størst innenfor undervisning i juli, der åtte prosent færre er ledige sammenlignet med samme periode ifjor.

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant (+)

Anbefalt av DNtv:

 

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment