Wednesday, July 20, 2016

In these Aker businesses uncertainty is greatest – E24

Norske Skog har onsdag morgen lagt frem sin fulle rapport for andre kvartal, og melder i den forbindelse om større nedskrivninger av anleggsporteføljen på 1,4 milliarder kroner.

Historien strekker seg tilbake til februar, da selskapet meldte om «betydelig uenighet» med revisor Ernst & Young om beregningen av selskapets verdier. I en presset periode kunne dette ha utradert Norske Skogs egenkapital, og selskapet ønsket i etterkant å bytte revisor.

Revisorbytte

Oppdraget går etter alle solemerker til BDO. Da rapporten for andre kvartal skulle slippes, ble det imidlertid klart at erstatteren trengte mer tid til sin gjennomgang av regnskapene – og at også BDO krevde større nedskrivninger.

Onsdag kom resultatet, som medfører at bokført anleggsverdi er 600 millioner høyere enn det EY la til grunn. Norske Skogs egenkapital ved utgangen av kvartalet var på 190 millioner.

«Selskapet har dog funnet å måtte skrive ned sine anleggsaktiva betydelig grunnet et mer tilbakeskuende perspektiv på marginbildet enn det som hittil har vært lagt til grunn. Dette har vært nødvendig for å få en ny revisor til å påta seg oppdraget etter 2015», skriver selskapet, som igjen viser til en rapport fra BCG som støtter styret og ledelsens syn.

Nedskrivningene er fordelt på 0,3 milliarder i Europa og 0,9 milliarder i Australasia. I tillegg er 0,2 milliarder relatert til en minoritetseierandel i Malaysian Newsprint Industries.

Det endelige revisorbyttet vil finne sted på generalforsamling 10. august.

Optimisme

I det foreløpige resultatslippet meldte Norske Skog om en moderat bedring på topplinjen og et brutto driftsresultat som var positivt med 335 millioner kroner – en betydelig fremgang år over år. Dette ga en bruttomargin på 11,6 prosent.

I tillegg til dette ble kontantstrømmen fra driften flerdoblet og gjelden er redusert som en følge av restrukturering.

I dagens rapport vises det til en økning på bunnlinjen til 229 millioner kroner i andre kvartal, mot et tap på 578 millioner kroner i samme periode året før, og det hele kompletteres av optimistiske kommentarer rundt markedsutvikling og fremtidsutsikter.

– Etter en omfattende refinansiering av konsernet, store kostnadsreduksjoner samt betydelig progresjon i nye vekstprosjekter, er konsernet bedre rustet til å møte fremtiden enn på lenge. Bedringen i markedsbalansen etter betydelige kapasitetsstengninger i Europa og Nord-Amerika de siste årene, vil bidra til at marginbildet vil kunne holde seg på tilsvarende nivå som i første halvår, mens det sesongmessig er høyere salgsvolumer i andre halvår, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i en kommentar.

No comments:

Post a Comment