Wednesday, July 27, 2016

Statoil’s result was worse than expected – Aftenbladet.no

På forhånd estimerte 22 analytikerne med et overskudd på 11,6 milliarder kroner i andre kvartal. Onsdag klokken 7 har fasiten kommet. Driftsresultatet til Statoil i andre kvartal 2016 er 7,8 milliarder kroner. Overskudd etter skatt var forventet å være 2,6 milliarder kroner. Det ble istedenfor et negativt justert driftsresultat etter skatt med -240,5 millioner kroner.

Det ble som forventet en kraftig nedgang fra i fjor. I andre kvartal i 2015 var Statoils driftsresultat 22,4 milliarder kroner. I en pressemelding onsdag morgen er imidlertid Statoil opptatt av å få frem det positive fra andre kvartal.

- Vi leverte solid drift med sterk produksjonsvekst og god fremdrift i våre prosjekter. De finansielle resultatene var imidlertid påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet, sier konsernsjef i Statoil ASA, Eldar Sætre.

- Produksjonsprognosene ligger fast og vi forventer en årlig gjennomsnittlig organisk vekst på omkring 1 % fra 2014 til 2017. Klare prioriteringer, gode resultater fra forbedringsprogrammet samt mer effektive boreoperasjoner gjør at vi kan redusere forventede investeringer og letekostnader for 2016, sier Sætre.

Andre kvartal var karakterisert av

  • Solid drift – finansielle resultater er påvirket av lave priser
  • Opprettholder produksjonsprognosene – reduserer guiding for investeringer og letekostnader for 2016
  • Fortsatt fokus på god kapitaldisiplin

- Vi ser fortsatt fremdrift i tråd med vår plan for å øke effektiviteten og oppnå raskere og større kostnadsreduksjoner. I tillegg har vi hatt en vellykket innføring av utbytteaksjeprogrammet, som vil bidra til å styrke selskapets finansielle fleksibilitet, sier Sætre.

Selv om det er en nedgang fra samme tid ifjor, så er det en forbedring fra første kvartal i år. 7 milliarder kroner var resultatet la frem 27. april.

På forhånd hadde analytiker Kjetil Bakken i Carnegie spådd at dette resultatet vil være Statoils bunnotering og at det gradvis vil klatre opp igjen fra andre eller tredje kvartal i år.

For to år siden skrev Aftenbladet at analytikerne som bidrar til konsensusrapporten som Statoil slipper normalt én uke før resultatfremleggelsen i 65 prosent av tilfellene er for optimistiske i sine anslag. Men i fjor bommet de andre veien. I år så var de for optimistiske igjen.

LES OGSÅ:

Statoil-resultat er bedre enn ventet

Eldar Sætre: – Et veldig krevende kvartal

Eldar Sætre: – Statoils dårligste resultat noensinne

Analytikerne spådde på forhånd at Statoil ville fortsette å tape penger i utlandet, nærmere bestemt 3,3 milliarder kroner på driften i utlandet. Resultatet ble enda verre: – 4,3 milliarder kroner.

Det er imidlertid også flere lyspunkt. Oljeprisen har gått opp i det siste kvartalet.

I snitt fikk Statoil 42,7 dollar per fat nordsjøolje i 2. kvartal i 2016, mot 31,8 i 1. kvartal.

For oljen fra Statoils internasjonale virksomhet fikk Statoil 37,5 dollar per fat, mens i 1. kvartal 28,1 dollar.

De siste ukene har oljeprisen hatt en negativ kurve igjen etter å ha nådd toppen på drøyt 52 dollar for et fat nordsjøolje 8. juli. 26. juli var oljeprisen omlag 44 dollar fatet.

Nedjusterer investeringsprognosen

Siden ifjor har Statoil offentliggjort resultatene i dollar istedenfor kroner. Selv oppsummerer selskapet andre kvartal 2016 slik:

Driftsresultatet for andre kvartal var 180 millioner dollar, sammenlignet med 3 635 millioner dollar i samme periode i 2015. Reduksjonen skyldtes hovedsakelig nedgangen i prisene for olje og gass, samt lavere raffineringsmarginer. Kostnadsreduksjoner bidro positivt til resultatet. I tillegg var driftsresultatet i andre kvartal 2015 påvirket av en betydelig salgstransaksjon.

Justert driftsresultat var 913 millioner dollar i andre kvartal, sammenlignet med 2 883 millioner dollar i samme periode i 2015. I tillegg til fortsatt lave priser gjenspeiler resultatene reduserte samlede driftskostnader, hovedsakelig som følge av pågående kostnadsreduserende tiltak. Justert driftsresultat etter skatt var negativt med 28 millioner dollar i andre kvartal, en nedgang fra 929 millioner dollar i samme periode i fjor.

Statoil leverte en egenproduksjon på 1,959 millioner for per dag i andre kvartal. Justert for salg av andeler var den underliggende produksjonsveksten i kvartalet 6 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. Statoil gjorde to funn på norsk sokkel og ett i Canada, og ved utgangen av juni 2016 hadde Statoil fullført 15 letebrønner. De justerte letekostnadene i kvartalet var 423 millioner dollar, en nedgang fra 524 millioner dollar i andre kvartal 2015.

Kontantstrøm fra driften var 3 349 millioner dollar i årets seks første måneder, sammenlignet med 6 278 millioner dollar i samme periode i fjor. Organiske investeringer beløp seg til 5,3 milliarder dollar i de første seks månedene av 2016 og ved utgangen av kvartalet var gjeldsgraden 31,2 prosent.

Kutt på investeringer og leting

Statoil nedjusterer investeringsprognosen for 2016 fra 13 milliarder dollar til 12 milliarder dollar, og prognosen for letekostnader for 2016 fra 2 milliarder dollar til 1,8 milliarder dollar. Produksjonsprognosene ligger fast, og forventet årlig organisk produksjonsvekst er omkring 1 prosent fra 2014 til 2017.

Styret har besluttet å betale et utbytte på 0,2201 dolalr per ordinær aksje for andre kvartal 2016. I samsvar med utbytteaksjeprogrammet som ble godkjent av generalforsamlingen 11. mai 2016 vil aksjonærene kunne velge mellom å motta utbytte for andre kvartal i enten kontanter eller nyutstedte aksjer i Statoil med 5 prosent rabatt.

I andre kvartal opplevde Statoil to dødsulykker. Den 29. april havarerte et helikopter fra Gullfaks B ved Turøy utenfor Bergen, og 13 personer omkom. Ulykken ved Turøy granskes av Havarikommisjonen. Den 21. april omkom en kontraktøransatt i en arbeidsulykke ved et verft i Korea.

Aftenbladet oppdaterer saken

LES OGSÅ:

Statoils USA-sjef angrer ingenting

Sjefen for de dårlige tidene

Statoil går på ny milliardsmell

LikeTweet

No comments:

Post a Comment