Wednesday, July 27, 2016

Fed keeps interest rates unchanged – E24

Saken oppdateres.

Den amerikanske sentralbanken bestemte onsdag å holde renten uendret.

9 av 10 medlemmer av bankens rentekommite var enige om ikke å heve renten i denne omgang.

Sentralbanken virker derimot åpen for å heve renten ved neste anledning.

I en uttalelse skriver rentekomiteen at risikoen mot økonomien på kort sikt har blitt mindre. Arbeidsmarkedet har blitt bedre, og økonomien vokser i et moderat tempo, heter det.
Det var på forhånd ventet at renten ville bli holdt uendret. Banken har kun hevet renten en gang tidligere siden før finanskrisen.

Ventet ikke renteheving

Handelsbanken trodde på forhånd ikke på en renteheving før neste år, mens både Nordea og DNB forventer at sentralbanken legger opp til å heve rentene i desember.

I en spørreundersøkelse på Twitter, lagt ut av Peterson Instituttet, svarte 43 prosent at de trodde det var null sjanse for heving av renten i dag.

– Markedet har ikke priset inn en renteheving per i dag, sa Magnussen i forkant av kunngjøringen.

– Om det skulle komme flere positive tall etter hvert er det mulig dette endrer seg raskt, men per i dag ville en renteheving, eller tegn til en heving i september, kommet som en stor overraskelse på markedet, sier seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Heller ikke sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken ventet en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken, hverken i kveld eller med det første.

– Prisingen indikerer en lav sannsynlighet for at det kan komme en heving i september, og hevingen er ikke priset fullt inn i markedsrentene før i tredje kvartal neste år, sier hun.

Mindre reaksjoner etter Brexit

Etter sist rentemøte i USA har det kommet frem at sentralbanken ville vente å se hva konsekvensene av brexit ble, før de vurderte å heve renten.

Due Andersen i Handelsbanken sier markedsreaksjonene i etterkant av Brexit ble nok mindre enn mange fryktet, mens Magnussen i DNB understreker at det fortsatt mye internasjonal usikkerhet.

Sist rentemøte besuttet banken å holde styringsrenten uendret, mellom 0,25 og 0,5 prosent.

I uttalelsen fra rentemøtet skrev sentralbanken da at en betydelig nedtrapping i ansettelser blant amerikanske arbeidsgivere var en grunn til at de holdt renten uendret.

I mai ble det skapt kun 38.000 nye jobber i USA, et sjokkerende lavt tall. I juni ble derimot tallet betraktelig bedre, med hele 287.000 nye jobber, hele 100.000 mer enn det var ventet i forkant.

Den amerikanske styringsrenten er en svært viktig størrelse for USAs og verdens økonomi. Renten sier til hvilken pris banker kan låne penger hos sentralbanken. Siden bankene igjen låner pengene ut til bedrifter og privatpersoner, bidrar sentralbankrenten til å sette tempoet i økonomien.

No comments:

Post a Comment