Friday, July 29, 2016

DNO strengthens presence in Kurdistan through milliardbud – E24

Norske DNO vil kjøpe Gulf Keystone Petroleum for 300 millioner dollar, hvilket tilsvarer nesten 2,6 milliarder norske kroner.

Det melder selskapet i en børsmelding fredag morgen.

Budet kommer i forbindelse med at Bermudaselskapet Gulf Keystone Petroleum tidligere denne måneden annonserte at de har startet en restruktureringsplan .

Budet forutsetter at denne er gjennomført.

Ifølge børsmeldingen innebærer avtalen at DNO betaler 120 millioner dollar kontant og resten i DNO-aksjer.

Det er kalt inn til ekstraordinær generalforsamling 5. august i Gulf Keystone Petroleum for å ta stilling til budet.

Styrker tilstedeværelse i Irak

Gulf Keystone eier 58 prosent av, og er operatør for, Shaikan-feltet i Kurdistan. Oljen fra dette feltet blir transportert på lastebiler til DNOs transportterminal Fish Khabur for videre transport og eksport.

I fjor havnet DNO i mediene da det brøt ut konflikt i Nord-Irak som følger av deres eierskap i Tawke-feltet. DNO er per i dag den største aktøren i den kurdiske delen av Irak, heter det i børsmeldingen.

Gjennom kjøpet vil selskapet styrke sin posisjon i landet ytterligere.

– Kombinasjonen av disse to selskapene vil åpne opp operasjonelle synergier som vil styrke DNOs allerede formidable tilstedeværelse i Kurdistan, sier styreformann Bijan Mossavar-Rahmani i DNO i børsmeldingen.

– Vi forstår Shaikan-feltets utfordringer og muligheter og vi er godt posisjonerte til å fokusere på finansiell, teknisk og logistikkmessig støtte for å opprettholde og siden utvikle produksjonen ved dette feltet til fordel for både investorer og det kurdiske området.

DNO har vært til stede i området siden 2004.

Gikk rett i været

Da Oslo Børs åpnet klokken 09.00 sendte investorene DNO-aksjen rett opp. Få minutter etter åpning var aksjen opp 3,77 prosent på Børsen. Selskapet har steget sakte, men sikkert på børs siden starten av året tross lavere oljepriser og tøffere tider for selskapene i bransjen.

I fjor slet selskapet også med at kurdiske myndigheter knapt betalte oljeselskapene i regionen. Disse betalingene kom imidlertid i gang igjen i september i fjor.

 – Grunnet en rekke faktorer har de føderale myndighetene så langt ikke klart å tilby den kurdiske regionen med de månedlige budsjettoverføringene. Som et resultat av det har KRD (regionmyndighetene, journ.anm.) vært tvunget til å selge råolje direkte til Ceyhan (oljeeksport via Tyrkia, journ.anm.) for å hjelpe med å betale offentlige lønninger, opprettholde vitale offentlige tjenester og, naturligvis, betale Peshmergaen og andre sikkerhetsstyrker som kjemper mot terroristene i Den islamske stat (ISIL, journ.anm.), skrev myndighetene i en pressemelding i fjor.

Tawke-feltet og DNO var blant de heldige som slapp unna krigshandlinger da konflikten sto på som verst i fjor.

No comments:

Post a Comment