Friday, May 29, 2015

- They have an extreme addiction – Dagens Næringsliv

#oljesmellen

Her har arbeidsledigheten doblet seg det siste året.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I «oljefylket» Rogaland har ledigheten nesten doblet seg siden mai i fjor, viser tall fra NAV fredag. Arbeidsledigheten stiger særlig blant ingeniører fra petroleumsbransjen.

- De har en ekstrem avhengighet av én sektor, slår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fast.

- Olje- og gassektoren har vært en fordel for Stavanger-regionen. Det har skapt enorme inntekter og godt betalte jobber. Men til slutt ble det for dyrt.

- Lokalt næringsliv

I en ny DN-serie rettes søkelyset mot #oljesmellen. Investeringsveksten på norsk sokkel stoppet opp i fjor etter en periode sterk vekst. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten. I år anslår selskapene kutt på over 15 prosent, ifølge SSBs telling.

  • I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i petroleumsrelatert virksomhet, hvorav 186.000 i direkte petroleumsrelaterte virksomhet er (operatørselskap og leverandører) og 143.000 i indirekte petroleumsrelaterte virksomheter (leverandører av generelle varer/tjenester som transport, finans osv). Det viser en rapport Olje og gass har fått utarbeidet
  • I fjor sommer varlset oljeselskapene kraftige kutt i investeringene på norsk sokkel. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten
  • Hittil er 15.000 oljeoppsigelser varslet, viser en oversikt fra DNB Markets
    Oljesmellen merkes spesielt i Rogaland – landets klart største petroleumsfylke absolutt sett. Petroleumsrelatert virksomhet tilsvarer rundt 40 prosent av alle bosatte sysselsatte i fylket. Tyngdepunktet er i den sentrale Stavangerregionen.

Kilde: Industribyggerne 2015, Rapport Iris – 2015/031 og DNB Markets

Vis mer

– Utviklingen er drevet av en prosess som allerede var i gang i flere år før oljeprisen falt. Priskuttet har riktignok bidratt til ytterligere kutt. Selskapene har mindre penger å bruke kort og godt, sier Andreassen.

Det får konsekvenser i en oljetung økonomi.

- Dette merkes veldig godt i lokalt næringsliv. Men for landet samlet er slik en nedgang i oljeinvesteringene vesentlig mindre alvorlig enn de normale byggekonjunkturene, hevder Andreassen

Han viser til Rogaland:

Petroleumsrelatert virksomhet tilsvarer rundt 40 prosent av alle bosatte sysselsatte i fylket, ifølge rapporten «Industribyggeren» fra Norsk olje og gass. Til sammenligning er andelen 9 prosent i Oslo.

- Ikke dommedagsstemning

- Næringslivet er litt avventende, men jeg føler ikke at det er noen dommedagstemning eller utpreget pessimisme, sier professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

- Utsiktene er jo usikre, selv om alle er enige om at vi får et fall i aktiviteten i år og kanskje inn i neste år. På sikt er det likevel slik at nye prosjekter i køen som kan gi investeringene et nytt løft. Dette er riktignok litt avhengig av hva som skjer med oljeprisen i mellomtiden, sier han.

Professoren understreker at ledighetstallene i regionen stiger fra et veldig lavt nivå.

- Omslaget består i at vi går fra en situasjon med vedvarende høy vekst til nullvekst i noen år, sier han.

Venter nedbemanninger

2014 var det rundt 330.000 ansatte i Norge i petroleumsrelatert virksomhet (inkludert leverandører av generelle varer og tjenester), ifølge «Industribyggeren».

Hittil er rundt 15.000 oljejobber borte, viser en oversikt fra DNB Markets. Sjeføkonom Andreassen tror tallet kan doble seg.

- Vi venter en nedgang i sysselsettingen på til sammen 10 til 15 prosent av de 330.000 oljejobbene, sier sjeføkonomen.

Her kan du lese alle artiklene i denne serien

Bruk hashtagen #oljesmellen i diskusjon på sosiale medier!

LikeTweet

No comments:

Post a Comment