Friday, May 29, 2015

Seller detached loss: – People think twice about – Dagens Næringsliv

#oljesmellen

Slik preger oljenedturen boligmarkedet i Stavanger.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Folk tenker seg om to ganger før de kjøper, sier megler Tor Øyvind Grov i Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Onsdag kveld holdt han visning på en enebolig ved Stavanger sentrum. Eierne betalte 5,425 millioner kroner for fire år siden, og har siden pusset opp for rundt én million kroner. I dag er prisantydningen seks millioner kroner.

- Sånn sett går de for så vidt med tap, vedgår megleren.

Kathrin Schuler (34) er på visningen sammen med ektemannen Sebastian (38) og sønnen Nathan (10 måneder). Familien har fulgt med på boligmarkedet de siste to årene, men understreker at det ikke haster med å finne noe nytt.

- Prisene er nokså høye fortsatt, mener de.

Ser negativ trend

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge tror mange nå tenker som familien.

  • I 2014 var det rundt 330.000 ansatte i petroleumsrelatert virksomhet, hvorav 186.000 i direkte petroleumsrelaterte virksomhet er (operatørselskap og leverandører) og 143.000 i indirekte petroleumsrelaterte virksomheter (leverandører av generelle varer/tjenester som transport, finans osv). Det viser en rapport Olje og gass har fått utarbeidet
  • I fjor sommer varlset oljeselskapene kraftige kutt i investeringene på norsk sokkel. Samtidig halverte oljeprisen seg utover høsten
  • Hittil er 15.000 oljeoppsigelser varslet, viser en oversikt fra DNB Markets
    Oljesmellen merkes spesielt i Rogaland – landets klart største petroleumsfylke absolutt sett. Petroleumsrelatert virksomhet tilsvarer rundt 40 prosent av alle bosatte sysselsatte i fylket. Tyngdepunktet er i den sentrale Stavangerregionen.

Kilde: Industribyggerne 2015, Rapport Iris – 2015/031 og DNB Markets

Vis mer

Boligmarkedet i Stavanger bærer i dag preg av nedturen i olje- og gassbransjen, understreker meglertoppen. På landsbasis har prisene steget med 7,9 prosent det siste året. Til sammenligning er oppgangen i «oljebyen» på beskjedne 1,3 prosent, ifølge statistikken til Eiendom Norge.

- I Stavanger har vi sett en stadig mer negativ trend prismessig. Dette forventer vi også å se fremover, sier Dreyer.

- Mye psykologi

Utviklingen har sammenheng med at stadig flere boliger pøses ut på Stavanger-markedet. Tilbudssiden har økt spesielt mye den siste måneden, påpeker Dreyer.

Fra april 2014 til april 2015 steg antall nye annonser på Finn.no fra 278 til 372 – en økning på hele 33 prosent. I Stavanger kan megler Grov bare slå fast at «kjøperne har veldig mye å velge mellom».

Han møter ikke minst en del utlendinger som nå selger boligene sine og forlater landet. På kjøpersiden er samtidig mange enten nedbemannet eller befinner seg i en usikker jobbsituasjon, forteller han.

- Hvordan opplever du at folk på visning er preget av oljenedturen?

- Markedet handler jo mye om psykologi. I dag har mange lettere for å være fornøyd med det de har, svarer megleren.

Sitter på gjerdet

Etter onsdagens visning er Grov riktignok fornøyd med å ha ti interessenter på listen. Generelt er han innstilt på å bruke lenger tid på salgene enn tidligere.

- Nå må man gjerne gjennom opptil fire visninger, sier han og legger til at boligene svært ofte går under prisantydning.

Familen Schuler er blant dem som blir sittende på gjerdet.

- Vi er egentlig veldig glade i leiligheten vi har nå og kommer bare til å kjøpe hvis det dukker opp noe spennende. Faller prisene mer, er jo det helt greit. Men da får vi jo også mindre for leiligheten vår, sier Kathrin.

Biff til helgen? Slik steker du perfekt biff  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment