Sunday, August 24, 2014

- We are much better equipped than in 2010 – E24

- We are much better equipped than in 2010 – E24

Søndag ettermiddag meldte islandske meteorologer at et utbrudd var i gang i vulkanen Bardarbunga. Like før ble alarmnivået for luftfarten hevet til høyeste nivå – kode rødt.

Frykten er at et utbrudd under isen skal føre til en stor askesky lik den som stoppet store deler av europeisk luftfart i april 2010 ved utbruddet i Eyjafjallajökull.

- Vente å se

Ved Avinor er man forberedt og følger nøye med på utviklingen. Ingen konkrete tiltak er blitt iverksatt, men en egen gruppe er satt til å lede an og følge situasjonen.

- Vi må vente å se hva slags resultater utbruddet gir, og om det eventuelt når Norge, sier kommunikasjonsjef Kristian Løksa til E24.

Samtidig er han klar på at norsk og europeisk luftfart er mye bedre rustet mot en askekrise nå enn i 2010.

- Vi mye bedre forberedt og samhandlet, og flyselskapene har flere fly som kan fly i medium konsentrasjon, sier Løksa.

Det er med andre ord flere fly enn i 2010 som kan fly i hvis konsentrasjon aske er lik det den var under Eyjafjallajökull-utbruddet.

- Om en eventuell sky blir som i 2010, vil det har mye færre konsekvenser for de som er ute og flyr. Blir skyen kraftigere, vil det derimot få store konsekvenser, sier Løksa.

De europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol skriver på Twitter at utbruddet foreløpig ikke har noen påvirkning på luftfarten.

Glasspartikler

Utbruddet i 2010 skapte en enorm askesky som ble forsterket av det kalde vannet fra isbreen over utbruddet, som kjølte ned lavaen til den stivnet slik at lavaen ble fragmentert til glass.

Det førte til at enorme mengder vulkansk aske med glasspartikler som er svært farlige for fly, ble sendt opp i atmosfæren.

Om lørdagens utbrudd sier vulkanolog Melissa Pfeffer at det foreløpig er usikkert om, og eventuelt når, utbruddet vil smelte isen og sende damp og aske ut i luften.

Til nyhetsbyrået AP sier hun at tykkelsen på isen bestemmer hvor mye aske som vil bli produsert:

- Jo tykkere isen er, jo mer vann er det, jo mer eksplosivt blir det og jo mer askerikt blir utbruddet.

LES OGSÅ:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment