Friday, August 22, 2014

Yellen-speaking market provides huge scope for interpretation – E24

Yellen-speaking market provides huge scope for interpretation – E24

- Økonomien har gjort formidable fremskritt i å hente seg inn etter den største økningen i arbeidsledigheten siden den store depresjonen, sa USAs sentralbanksjef Janet Yellen, da hun fredag holdt sin første tale på det store årlige toppmøtet for sentralbanksjefer i Jackson Hole i Wyoming i USA fredag.

Men de som da trodde at hun kunne leses i retning av at arbeidsmarkedet nå er friskmeldt, måtte straks bite det i seg. For Yellen fortsatte med å understreke at det det fortsatt er betydelig ledig kapasitet i arbeidsmarkedet.

Finansmarkedene ble dermed ikke noe spesielt klokere etter Yellens tale, og børsene holdt til å begynne med samme retning som fra start; svakt ned for Dow Jones og S&P 500-indeksens del, og svakt opp for Nasdaq-indeksen. 

En times tid etter Yellens tale har børsene dog falt litt tilbake. Ved 17-tiden norsk tid er Dow Jones- og S&P 500-indeksene ned mellom 0,3 og 0,4 prosent, mens Nasdaq-indeksen faller 0,1 prosent. 

Følg finansmarkedene på E24s børssider.

Økende uenighet

Finansmarkedene er for tiden svært opptatt av hvordan sentralbanksjefen tolker arbeidsmarkedet. De siste årene har Federal Reserve holdt renten nær null, samtidig med at banken har sprøytet milliarder inn i finansmarkedene for å stimulere amerikansk økonomi.

I takt med at arbeidsledigheten har falt, har sentralbanken det siste året faset ut store deler av stimulansepakken. Og på et tidspunkt vil bedringen i arbeidsmarkedet gjøre det nødvendig å heve renten. Når kapasiteten i arbeidsmarkedet nærmer seg full utnyttelse vil ifølge læreboken også inflasjonen stige. Da skal renten, ifølge de samme lærebøkene, også heves.

Spørsmålet er når sentralbanken ser for seg en slik renteheving, som vil være den første siden 2006. 

De siste møtereferatene fra rentekomiteen i sentralbanken, gir inntrykk av en økende uenighet mellom rentehaukene og renteduene – de som vil ha renten opp, og de som vil ha renten lav veldig mye lenger. 

Kanskje renteheving

Ifølge Financial Times var Yellens tale fredag av svært teknisk karakter.

Den britiske finansavisen tolker det likevel slik at hun nå har et litt mer positivt inntrykk av arbeidsmarkedet, og at hun derfor er i ferd med å bevege seg fra den ene til den andre fløyen.

- Det indikerer at det er en økende mulighet for at sentralbanken kan øke renten tidligere i 2015 enn det finansmarkedende til nå har trodd, skriver Financial Times.

Hos Bloomberg vektlegges Yellens uttalelser om at det fortsatt er stor ledig kapasitet i arbeidsmarkedet. Bloomberg åpner også for en tolkning av at Yellen er i ferd med å skifte side, men avisen lar være å gi noen tolkning av hva det kan bety for renten.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment