Thursday, March 31, 2016

Chief Economist: Unemployment reaches the top of the summer – Manager

Reisetips med annonselenker

- Vi har klart å holde økonomien flytende.

Nye tall fra SSB viser at arbeidsledigheten steg overraskende mye i januar, men sjeføkonom Frank Jullum ser likevel tegn til at arbeidsmarkedet ikke er like ille som man kan frykte.

I den siste utgaven av Danske Banks konjunkturrapport vektlegger Jullum at selv om ledigheten fortsatt stiger, har økningen i registrerte ledige hos NAV avtatt. Samtidig øker antall ledige stillinger.

Mens den månedlige ledighetsøkningen tidlig i 2015 var på i snitt mer enn 1500 personer, var den 1000 mot slutten av året. I år har økningen i antall ledige falt til 600-700 per måned i gjennomsnitt.

Les også: Storbank: – Bunnen er nådd  

– Ikke bind renta nå

 Sjeføkonom: – Norsk næringsliv har stagnert

 - Vi er farlig nær nullstreken i norsk økonomi

Artikkelen fortsetter under grafen

Tempoet i ledighetsøkningen har avtatt, mens antallet ledige stillinger er på vei oppover.

Danske Bank

Utviklingen forklarer sjeføkonomen med at den store nedbemanningen i oljesektoren var størst i fjor. Toppen i den registrerte NAV-ledigheten vil komme denne sommeren, på rundt 3,5 prosent, lyder prognosen.

- Det vi har begynt å se nå er at arbeidsledigheten øker betydelig mindre enn det bruttoledigheten i oljesektoren gjør. Det forteller meg at det bildet vi har av andre nøkkeltall, med sterk vekst utenfor oljesektoren, det må være rett, sier Jullum til Nettavisen Stocklink.

Han viser til den viktige undersøkelsen Regionalt nettverk som utføres av Norges Bank.

- Man ser at det bare er i oljesektoren det er fall, det er bare på Sørvestlandet det er fall, ledigheten i Oslo er lavere enn i fjor. Når vi da tror økningen i bruttoledigheten i oljesektoren er i ferd med å bli mindre, fordi den største bølgen var i fjor, da vil ledigheten begynne å flate ut. Ledigheten topper ut fordi man er ferdig med de store oppsigelsesrundene, fortsetter Jullum.

- Motvinden i ferd med å avta
Selv om effektene av den lave oljeprisen, som startet det bratte fallet i 2014 med påfølgende nedtur i oljesektoren, virker med et tidsetterslep på økonomien, ser Jullum fortsatt ikke tegn til alvorlige ringvirkninger, hverken i andre sektorer eller geografisk.

- Vi har sittet og bitt negler. Vil det spre seg. Men nå har det gått to år. Det vi ser på arbeidsmarkedet er at den usikkerheten er i ferd med å bli mindre. Arbeidsmarkedstallene forteller meg at det bildet vi har tegnet av norsk økonomi, med enorm nedbemanning i oljesektoren fra februar til september i fjor, den virkelig store motvinden var da og er i ferd med å avta, det er rett, mener sjeføkonomen.

- Klart å holde økonomien flytende
Både ekspansive offentlige budsjetter, lave renter og svak kronekurs hjelper til med å holde ledigheten i sjakk, påpeker Jullum.

- Det holder ledigheten nede. Og det holder ledigheten ned lenge nok til at vi kan ta unna de som blir ledige i oljesektoren.

- Det er fallende ledighet i de folkerike fylkene i Norge. Det forteller meg at det ikke er ringvirkninger. Snarere tvert imot. Politikkvirkemidlene har vært kraftige nok til at vi har klart å holde økonomien flytende, før ringvirkningene kommer, sier sjeføkonomen.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment