Tuesday, March 29, 2016

Threatens to take 26,000 on strike – Aftenposten



- Vi har en god dialog og har satt igang arbeidsprosesser, sier riksmekler Nils Dalseide.

Tirsdag fikk han beskjed om at Fellesforbundet vil ha slutt på meklingen med Norsk Industri. Det overrasket ham ikke mer enn om han hadde fått Kvikklunsj under en skitur i påsken. Dersom forbundet skal kunne true med streik må de først gjennom fire dager med såkalt tvungen mekling.

Tirsdag formiddag satte forbundsleder Jørn Eggum igang klokken som teller ned til midnatt lørdag. Men Dalseide gjorde det klart at fristen langt fra er absolutt. Han er forberedt på å holde på til det lysner søndag. For to år siden gikk de samme partene 18 timer på overtid.

Mye å spille på

Både Fellesforbundet under Jørn Eggums ledelse og Norsk industris forhandlingsleder Stein Lier-Hansen har gitt hverandre lange kravlister. Mens Eggum vil sikre at utenlandske arbeidere har samme rett som norske kolleger til borteboertillegg, vil Lier-Hansen halvere dette tillegget for alle.

Mens Eggum har en lang rekke pensjonskrav, vil ikke Lier-Hansen ha pensjon inn i tariffavtalene i det hele tatt.

Eggums utgangspunkt er at alle skal få lønnstillegg som sikrer kjøpekraften. Lier-Hansen vil ikke gi en øre, og mener at i den grad noen skal få tillegg, må det skje i lokale forhandlinger.

Dalseide virker langt fra oppgitt over at han har så mange baller i luften. Tvert i mot, han liker det.



- Det er nesten bedre med flere krav. Da har jeg mer å spille på, sier han.

Og han vil ikke si hva som er vanskeligst.

- Begrepet vanskelig er upresist. Det kan bety at noe er komplissert. Men det kan også bety at det er et prinsipp partene ikke vil gi seg på. Sånn sett er det lettere med tall en prinsipper, da kan man møtes på halvveien.

I selve påskedagene har det, etter hva Aftenposten forstår, vært noe kontakt mellom partene. Det var først og fremst mellom Stein Lier-Hansen i arbeidsgiverforeningen Norsk Industri og Fellesforbundets Jørn Eggum. Men de skal også ha trukket inn ledelsen i LO og NHO.

Streikelistene

Når meklingen kreves avsluttet forventer arbeidsgiverne en ganske rask beskjed om hvilke bedrifter som blir tatt ut i streik. Fellesforbundet megler for 30.000 medlemmer i industrien. Blir det ingen avtale, går 26.000 ansatte i 800 bedrifter ut i streik søndag. I praksis vil de fleste bedriftene merke alvoret mandag morgen.

De aller fleste jobber i industribedrifter langs kysten. Mange av dem har grunn til å frykte for jobbene sine etter fallet i oljeprisene.

Men forbundsleder Jørn Eggum tror han har funnet en sak også verftsarbeiderne vil streike for. Det gjelder konkurransen fra billig østeuropeisk arbeidskraft. Enkelte arbeidsgivere har funnet metoder for å unngå å betale kost og losji, samt «borteboertillegg» for arbeidere som i utgangspunktet er billigere enn nordmenn. Fellesforbundet vil ha en innstramming av tariffavtalene på dette punktet.

Men arbeidsgiverne vil sette seg imot alt som gjør produksjon dyrere i Norge, dessuten kan de vise til en dom i Arbeidsretten som sier at metoden er lovlig.

Pensjonsrot

I utgangspunktet skulle oppgjøret handle om pensjon. Men selv etter krangling både bak lukkede dører og i full offentlighet klarte ikke LO-forbundene å bli enige seg imellom om hva de egentlig ønsker. Derfor har Eggum et svakt mandat.

Alt tyder på at man blir enige om å skyve uenigheten opp på et høyere nivå. Partene i meglingen kan ende med å skrive brev til LO og NHO, med bønn om at de tar saken videre.

Ja de penga….

Lønnstillegg kommer helt til sist. Fellesforbundet konkretiserer neppe kravet før de ser hva de får gjennom i de prinsipielle sakene. Det blir uansett svært små tillegg. Men gir ikke arbeidsgiverne nok på pensjon eller sosial dumping, må Eggum ha noe annet å vise til. Resultatet skal ut på uravstemning.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment