Wednesday, March 30, 2016

These banks have not cut interest rates – Manager

Reisetips med annonselenker

Sjekk om banken din er en rentesinke.

I påskeuken har det vært tilløp til rentekrig mellom flere av storbankene. Det startet med at Danske Bank onsdag kuttet renten for unge akademikerkunder til rekordlave 1,9 prosent. Vanlige boliglån over to millioner kroner ble samtidig kuttet til 2,45 prosent.

De nye rentesatsene trer i kraft 29. mars for nye lån og 6. juni for Danske Banks eksisterende kunder.

Test: Bør du binde renten?

DNB fulgte opp samme dag med å kutte renten på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng. Her vil rentenedsettelsen skje individuelt, og renteendringen trer i kraft 30. mai for eksisterende kunder og 29. mars for nye.

Storbankens beste tilbud (BLU Start for unge førstegangsetablerere) er nå på 1,9 prosent.

Handelsbanken varslet også rentekutt onsdag i påskeuken med inntil 0,15 prosentpoeng. Renteendringene gjøres individuelt.

- Vi er en bank for de beste og mest solide kundene i markedet, og disse skal også ha konkurransedyktige priser, oppgir kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre som forklaring på hvorfor banken ikke opererer med prislister.

I går (mandag) fulgte SpareBank 1 SMN opp med et kutt på inntil 0,15 prosentpoeng for sine kunder. Endringene skjer 5. april.

Tirsdag kom også Nordea og Sparebanken Vest på banen med rentekutt.

Rekordlav rene

Rentenedsettelsene kommer etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent for snaut to uker siden.

Inntil onsdag i påsken var Sparebank 1 Nord-Norge den eneste banken som hadde kuttet rentene i etterkant av sentralbankens kutt.

Skandiabanken kuttet sine renter allerede før rentemøtet og tilbyr 2,15 prosent rente på Boliglån 75 %. På Finansportalens boliglånskalkulator blir Skandiabanken bare slått av Boligkreditt.no (Sparebanken Øst), som har 1,99 prosent på Boliglån 75 % og Sparebanken Øst (Grønt boliglån) på 2 prosent.

Rentesinkene

Flere storbanker har derimot ennå ikke satt ned boliglånsrenten:

*Nordea Bank ligger på 20. plass på Finansportalens liste med Boliglån Premium 75 % (2,42 prosent), men bankens øvrige tilbud kommer langt ned på listen (fra 2,52 til 2,72 prosent).

- Vi vurderer situasjonen fortløpende, og ser både på utviklingen i markedsprisen og på konkurransesituasjonen, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea til Nettavisen.

SISTE: Nordea varsler rentekutt tirsdag ettermiddag

*Gjensidige Bank ligger på 34. plass på Finansportalens oversikt med Boliglån 50 % (2,46 prosent), men helt nede på 189. plass med Boliglån 75 prosent (2,82 prosent).

*SpareBank 1 SR Bank tilbyr 2,48 prosent for Boliglån 60 % og 2,64 for produktet Boligkreditt. De fleste andre aktørene i SpareBank 1-gruppen har heller ikke satt ned renten.

*Sparebanken Sør (2,41 prosent for Boliglån) har heller ikke satt ned renten etter Norges Banks rentemøte.

- Bytt nå eller krev lavere rene

Finansportalen-sjef Elisabeth Realfsen ser ingen grunn til at enkelte banker fortsatt sitter på gjerdet og venter med å tilby kundene lavere rentevilkår.

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen, mener boliglånskunder bør gå til bankene sine og be om rentenedsettelse på dagen.

Ida Von Hanno Bast

- Det er tolv dager siden styringsrenten ble satt ned med 0,25 prosent, og bankene har nå ingen saklig grunn til å vente med å la rentenedsettelsen komme lånekundene til gode, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Realfsen er nordmenn blitt mer utro mot banken de siste årene.

- I fjor flyttet hele én av ti lånekunder til en annen bank. Bankene bør være varsomme med å vente for lenge med rentekutt – kundene blir stadig mer prisbevisste og mobile. Kundene som nå opplever at boliglånsrenten står på stedet hvil, bør bruke markedsmakten sin, og gå. Det er mer enn nok gode konkurrenter, oppfordrer hun.

Fasterente under 2 prosent

Når det gjelder fastrenteavtaler ligger Danske Banks Akademikerne-avtale på topp på Finansportalens oversikt både for 3 år (1,93 prosent), 5 år (2,28 prosent) og 10 år (2,95 prosent). Storebrand, DNB og Nordea følger på de neste plassene av storbankene.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

No comments:

Post a Comment