Wednesday, June 22, 2016

Between 250 and 260 jobs cut in Norway – E24



Nedturen i olje- og gassmarkedet fortsetter å sette sine dype spor i Norges viktigste næring.

Denne gang er det oljeserviceselskapet Subsea 7, der Kristian Siem er storaksjonær, som skal kutte på nytt.

I en børsmelding kommer det frem at konsernet planlegger å kutte antallet ansatte på verdensbasis fra om lag 9.200 til 8.000 innen starten av 2017. Det er et kutt på over ti prosent.

Selskapet mener dette og andre tiltak vil kutte kostnadene med 350 millioner dollar årlig (2,9 milliarder kroner). Samtidig skal selve omstruktureringen koste under 100 millioner dollar i et engangsbeløp, anslår selskapet (under 830 millioner kroner).

– Vår nye organisasjonsstruktur gjenspeiler vårt fokus på de kommersielle og langsiktige strategiske prioriteringene ettersom vi nå tilpasser oss et lavere aktivitetsnivå og driver frem mer effektive måter å jobbe med våre kunder på, uttaler konsernsjef i Subsea 7, Jean Cahuzac i meldingen.

– Reduksjon i størrelsen på vår arbeidsstyrke er et nødvendig steg for å opprettholde vår konkurransekraft og verne om vårt kjernetilbud gjennom oljeprisen-syklusen, sier han videre.

  <p><b>OFFSHOREINVESTOR:</b>  Kristian Siem er styreleder og storaksjonær i  Subsea 7. Investoren har vært aktiv i og  rundt oljenæringen i årevis. Arkivbilde  fra Nor-Shipping 2015.</p>

OFFSHOREINVESTOR: Kristian Siem er styreleder og storaksjonær i Subsea 7. Investoren har vært aktiv i og rundt oljenæringen i årevis. Arkivbilde fra Nor-Shipping 2015.

Mellom 250 og 260 stillinger kuttes i Norge

Drøftingen med de ansatte og tillitsvalgte vil foregå på lokal basis og prosessene skal allerede ha begynt i Norge og Storbritannia, ifølge selskapet. 

Stig Roar Lyse Rødne, tillitsvalgt Subsea 7 fra Industri Energi representerer både land- og offshoreansatte i selskapet.

Han forteller til E24 at mellom 250 og 260 stillinger i Norge kuttes. I tillegg jobbes det for at kontorene i Oslo og Grimstad legges ned, forklarer han. Hvordan kuttene vil fordele seg over de andre avdelingene i Norge kjenner han ikke foreløpig.

Kommunikasjonsjef i Subsea 7, Jan Roger Moksnes, presiserer overfor E24 at beslutningen om at kontorene i Oslo og Grimstad skal legges ned ikke er fattet, men per nå fortsatt er til vurdering.

Ifølge tillitsvalgt Rødne har alle de tillitsvalgte og selskapet hatt samtaler i lang tid om denne prosessen, og dialogen har gått over flere møter.

– Vi har hatt en veldig god dialog, selv om dette er en alvorlig situasjon. Vi føler at bedriften har hørt på de innspillene vi har kommet med, sier Rødne.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>STUPTE:</b> Fra  forsommeren 2014 til januar 2016 falt oljeprisen  med over 70 prosent. På det laveste var  oljeprisen under 30 dollar. Torsdag omsettes et  fat brentolje til 51,14 dollar.</p>

STUPTE: Fra forsommeren 2014 til januar 2016 falt oljeprisen med over 70 prosent. På det laveste var oljeprisen under 30 dollar. Torsdag omsettes et fat brentolje til 51,14 dollar.

Subsea 7 reduserte antallet ansatte i løpet av 2015 med totalt 3.600, og hadde ved inngangen til 2016 omtrent 9.800 ansatte globalt. De som er igjen i selskapet er fordelt omtrent likt mellom land og offshore. På toppen i 2013 hadde selskapet om lag 14.400 ansatte.

Selskapet har i skrivende stund syv kontorer Norge, inkludert Oslo, Grimstad, Stavanger og Tromsø.

I tillegg har de et landbasen i Dusavika utenfor Stavanger, samt en spolingsbase på Vigra. Der har selskapet et dypvanns havneanlegg, samt produksjons- og spolefasiliteter for rør og kabler.

Stig Roar Lyse Rødne påpeker at hovedutfordringen er mangelen på nye utbygginger i oljenæringen, og at det er det som er hovedfaktoren som presser frem endringene.

– Aktiviteten på landbasen i Dusavika utenfor Stavanger stopper ikke opp og det kommer inn båter som skal mobiliseres eller demobiliseres hele tiden. Samtidig er vi klar over at det foreløpig ser ut som det kommer få jobber inn i 2017 og 2018. Det er en bred forståelse blant de ansatte om at konsernet har måttet foreta seg noe, sier Rødne.

Han påpeker at alle nå får muligheten til å søke frivillig sluttpakke, i motsetning til nedbemanningene som man har sett i en del andre selskaper i næringen.

– Vi er veldig glade for at selskapet får til sluttpakker for dem som rammes, sier Rødne.

Kvitter seg samtidig med fem skip

Selskapet hadde ved nyttår 27 aktive fartøy i flåten, fire under bygging og syv i opplag.

Av børsmeldingen går det frem at selskapet vil kvitte seg med fem skip innen tidlig 2017, basert på eide skip i opplag og returnerende innleide skip når eksisterende kontrakter utløper.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>REDUSERER  FLÅTEN:</b> Subsea 7 vil kvitte seg med  fem skip innen tidlig 2017, basert på eide  skip i opplag og returnerende innleide skip  når eksisterende kontrakter utløper. Det  nevnes ikke hvilke skip dette gjelder. Her er  skipet Seven Condor.</p>

REDUSERER FLÅTEN: Subsea 7 vil kvitte seg med fem skip innen tidlig 2017, basert på eide skip i opplag og returnerende innleide skip når eksisterende kontrakter utløper. Det nevnes ikke hvilke skip dette gjelder. Her er skipet Seven Condor.

I børsmeldingen skriver selskapet at flåten av aktive fartøy skal forvaltes i samsvar med forventet arbeidsmengde, samtidig som flåten opprettholde kapasitetsevne og en global tilstedeværelse. 

Saken fortsetter under annonsen.

Oljedrevet nedtur

Med oljeprisen som startet å stupe i 2014 har selskapet hatt en vanskelig tid.

Senest i mars måtte undervannsentreprenøren kutte 70 ansatte på grunn av lav aktivitet i oljebransjen.

For en snau måned siden ble det imidlertid klart at selskapet fikk en kontrakt på minst 750 millioner dollar med en ikke navngitt kunde.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>MINDRE VERDT:</b>  Satt du pengene dine i Subsea 7 for fem år  siden, er investeringen redusert med 38,67  prosent. Torsdag reagerer aksjen marginalt opp  på nyhetene om grepene selskapet gjør  for å kutte kostnader.</p>

MINDRE VERDT: Satt du pengene dine i Subsea 7 for fem år siden, er investeringen redusert med 38,67 prosent. Torsdag reagerer aksjen marginalt opp på nyhetene om grepene selskapet gjør for å kutte kostnader.

Kontrakten, som innebærer arbeid i 2017 og 2018, er etter alle solemerker en kjærkommen tildeling for Subsea 7.

Undervannsentreprenøren er et av selskapene som virkelig har merket oljenedturen.

De krevende forholdene har mildt sagt gitt utslag i markedsverdien på selskapet, som på et tidspunkt var blant de aller største notert på Oslo Børs. Onsdag verdsettes selskapet til drøyt 26,3 milliarder kroner, ned fra over 37 milliarder halvveis inn i 2014.

Siem Industries, med investor Kristian Siem, er største aksjonær i Subsea 7, med en eierandel på drøye 20 prosent.

No comments:

Post a Comment